Uitgelekte Prinsjesdagstukken

Miljoenennota: koopkracht stijgt in 2024 met 1,8 procent

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMiljoenennota: koopkracht stijgt in 2024 met 1,8 procent
RTL

De koopkracht stijgt volgend jaar gemiddeld met 1,8 procent. Dat blijkt uit de Miljoenennota die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd en die de politieke redactie van RTL Nieuws heeft ingezien. Om te voorkomen dat het aantal mensen dat niet kan rondkomen nog verder groeit, trekt het kabinet ruim twee miljard euro uit.

"Te veel volwassenen en kinderen leven in armoede", schrijft demissionair minister van Financiën Kaag in het voorwoord van de Miljoenennota. "Zij kunnen de vaste lasten nauwelijks opbrengen en hebben geen geld over voor een gezonde maaltijd of nieuwe kleren." 

Kaag schrijft dat dat 'onaanvaardbaar' is en daarom geeft het kabinet 2 miljard euro uit aan armoedebestrijding.

Koopkracht

Volgens de koopkrachtcijfers gaan alle inkomensgroepen erop vooruit. Zo gaan de laagste inkomens er iets meer dan 1 procent op vooruit, net als gepensioneerden.

Gezinnen met kinderen hebben volgend jaar een plus van 2,4 procent, de hoogste inkomens een plus van 1,5 procent. Uitkeringsgerechtigden krijgen er 0,7 procent bij.

Voorkomen

Omdat het kabinet is gevallen, is de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd vrijwel beleidsarm. Alleen voor armoedebestrijding trekt het kabinet dus wel de portemonnee. Zonder overheidsingrijpen zou het aantal mensen dat in armoede leeft in 2024 stijgen tot bijna een miljoen. De Tweede Kamer had er daarom bij het kabinet op aangedrongen om - ook al is het demissionair - toch met maatregelen te komen om dat te voorkomen.

"Een evenwichtig pakket. Zo zorgen we voor meer ruimte in de portemonnee en hopelijk minder stress", aldus Kaag. "Het blijft onverminderd van belang te werken aan kansengelijkheid en bestaanszekerheid voor iedereen."

In deze video schetsen we hoe groot de armoede is in ons land

Kindgebonden budget

Vooral de laagste inkomens profiteren van een reeks maatregelen die het kabinet neemt. Voor verhoging van het kindgebonden budget trekt het kabinet 1,1 miljard euro uit. Het maximale bedrag voor het eerste kind gaat met 750 euro omhoog, voor het tweede kind en verder met 883 euro.

Wie in een huurhuis woont en recht heeft op huurtoeslag, kan ook rekenen op een extraatje. De maximale huurtoeslag gaat volgend jaar met 416 euro omhoog. En het noodfonds voor mensen die moeite hebben de energierekening te betalen blijft ook in 2024 bestaan.

Iedereen die een baan heeft profiteert daarnaast van verhoging van de arbeidskorting. Dat is een belastingkorting voor werkenden. Deze gaat met 115 euro omhoog.

Een bezuiniging op jonggehandicapten wordt teruggedraaid. En het kabinet trekt 30 miljoen per jaar uit voor armoedebestrijding in het Caraïbisch deel van het koninkrijk.

Hogere inkomens

"Dit wordt voor het grootste deel betaald uit herverdeling, waarbij mensen hoog inkomen iets meer betalen", schrijft Kaag. Hoge inkomens vallen eerder in het hoogste tarief en gaan dus meer belasting betalen. Dat levert 1,6 miljard euro op.

Verder gaan accijns op tabak en alcohol omhoog. Dat moet de schatkist jaarlijks 100 miljoen euro opleveren.

Minister Kaag van Financiën sprak eind augustus ook al van een evenwichtige begroting ‘met oog voor hen die het moeilijk hebben’. In de plannen van het kabinet gaan de laagste inkomens er ruim twee procent op vooruit.

Uit de stukken blijkt verder dat de Nederlandse economie volgend jaar met 1,5 procent groeit. De staatsschuld daalt verder naar 46,9 procent.

Sobere begroting

"Behalve de maatregelen om stijging van de armoede tegen te gaan is het een sobere begroting", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "De verwachting is wel dat de Tweede Kamer nog het een en ander gaat verbouwen aan de plannen."

"Zo willen verschillende partijen de accijnsverhoging voor brandstoffen die volgend jaar van kracht wordt geheel of gedeeltelijk terugdraaien. En gaan er ook stemmen op om nu al met extra maatregelen te komen om te zorgen dat mensen met de laagste inkomens beter kunnen rondkomen. In andere woorden: om hun bestaanszekerheid te verbeteren."

Lees meer over
Sigrid KaagMinisterie van FinanciënMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidRijksbegrotingBegrotingPrinsjesdag