Weer een dodelijke aanval van hond in VK: eind dit jaar bully XL verboden
Na een aanval op een 11-jarig meisje was er deze week al veel discussie over de Amerikaanse bully XL in het Verenigd Koninkrijk. Nu er gisteren weer iemand is aangevallen, vermoedelijk door eenzelfde soort hond, is premier Rishi Sunak duidelijk: "We nemen alle noodzakelijke stappen om mensen veilig te houden, we gaan dit ras verbieden."
Op beelden van afgelopen weekend (zie video hieronder) is te zien hoe een hond op straat in Birmingham een 11-jarig meisje aanvalt. Mensen rennen vervolgens naar haar toe, om haar te helpen. Twee mannen die het dier van haar weg proberen te jagen, worden daarna zelf achterna gezeten en gebeten.
Het meisje raakte ernstig gewond aan haar schouder en onderarmen. Ook de mannen liepen verwondingen aan hun schouders en armen op.
Het leidde tot een flinke discussie in het land: moet de overheid dit soort honden gaan verbieden? De minister van Binnenlandse Zaken noemde de hondensoort 'dodelijk gevaarlijk voor kinderen' en gaf afgelopen maandag aan met spoed te onderzoeken of ze dit ras kan verbieden.
Dat onderzoek is nu in een stroomversnelling gekomen, want gisteren vond er weer een aanval plaats in het Verenigd Koninkrijk. Dit keer liep het slechter af: in het Britse Staffordshire werd een man aangevallen door twee honden. Hij liep meerdere verwondingen op en stierf later in het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham. Later werd een 30-jarige man aangehouden op verdenking van het niet onder controle hebben van zijn honden.
De politie kon gisteren nog niet vertellen om wat voor soort honden het ging, maar zojuist heeft premier Sunak bekendgemaakt dat het 'vermoedelijk weer gaat om de Amerikaanse bully XL'. "Het is een gevaar voor onze gemeenschappen, vooral voor onze kinderen. Ik deel de afschuw van het land over de recente video's die we allemaal hebben gezien", sprak Sunak op X.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Hij zegt dat het hem inmiddels duidelijk is dat het niet gaat 'om een handjevol slecht getrainde honden'. "Het is een gedragspatroon en zo kan het niet langer doorgaan."
De Amerikaanse bully (ook wel American bully genoemd) is een relatief nieuw Amerikaans ras met een intimiderend voorkomen. Het is een kruising van verschillende rassen, waaronder de Amerikaanse bulldog en de Amerikaanse pitbullterriër. XL is het grootste type en kan uitgroeien tot een hond van meer dan 50 kilo.
De afgelopen jaren zijn volgens Britse media twee kinderen gedood door een Amerikaanse bully. Vorig jaar kwam een 17 maanden oud meisje om het leven na een aanval van een bully die haar familie een week geleden in huis had genomen. Twee jaar geleden gebeurde het een 10-jarige jongetje.
Dit jaar nog verboden
In Groot-Brittannië zijn vier rassen verboden, de Amerikaanse pitbullterriër, de Japanse tosa, de Argentijnse dog en de Fila Brasileiro. De wet die dat mogelijk maakt, de Dangerous Dogs Act, staat het toe een hondenras te verbieden dat gefokt wordt om mee te vechten of de kenmerken heeft van een ras dat voor dat doel gefokt is. Sunak laat weten dat de Amerikaanse bully XL voor het einde van het jaar nog aan het lijstje gaat worden toegevoegd.
"Hoewel eigenaren al de verantwoordelijkheid hebben om hun honden onder controle te houden, wil ik mensen geruststellen dat we dringend werken aan manieren om deze aanvallen te stoppen en het publiek te beschermen."
Nederland heeft geen lijst met verboden honden
Ooit waren pitbulls in Nederland verboden, maar een zwarte lijst met verboden rassen zoals in Groot-Brittannië heeft Nederland nu niet. Daar is expres niet voor gekozen, omdat bijvoorbeeld ook de opvoeding van de hond van invloed is en zo'n verbod makkelijk te omzeilen is door rassen te kruisen en de hond een nieuwe naam te geven.
De regels die hier gelden voor het fokken van honden draaien om schadelijke uiterlijke kenmerken. Zo bestaat er een fokverbod voor honden met een té korte snuit, omdat honden met een korte snuit een veel grotere kans op gezondheidsproblemen hebben. Ook schrijven de regels voor dat fokkers moeten voorkomen dat ernstige gedragsafwijkingen kunnen worden doorgegeven. Daarnaast moet de voortplanting op de natuurlijke manier. Dus geen kunstmatige inseminatie en geen keizersnede zonder medische noodzaak.
De Amerikaanse bully is in Nederland dus niet verboden en zal dat ook niet zomaar worden. Maar Kelly Kessen, dierenarts van Dier&Recht, zei eerder deze week tegen RTL Nieuws dat de hond vaak wel van die schadelijke uiterlijke kenmerken heeft. "Veel van deze honden hebben een te korte snuit. Daarnaast zijn het honden met een heel gedrongen bouw, met lage kromme poten en brede schouders en dat geeft problemen met de geboorte en gewrichtsziektes. Dat soort honden wordt doorgaans gefokt op een onnatuurlijke manier, via kunstmatige inseminatie of geboren met een geplande keizersnee. Eigenlijk is het heel simpel, dan mag je er niet mee doorfokken."