Slachtoffer vergisontvoering: 'Het geweld kwam van alle kanten'
Een 55-jarige man uit Hoofddorp die slachtoffer werd van een vergisontvoering in Cruquius (Noord-Holland) heeft heel wat moeten doorstaan. Pas na vijf dagen kwamen de ontvoerders erachter dat ze de verkeerde hadden. "U krijgt uw cadeau. We hebben een vergissing gemaakt", zeiden ze tegen hem. In het strafproces staan tien verdachten terecht.
Het slachtoffer van de vergisontvoering heeft fysiek en mentaal letsel overgehouden aan de vijf dagen dat hij zat opgesloten in Gouda en Delft. In de bus waarmee hij op de eerste dag is vervoerd, is hij geslagen, geschopt en bedreigd met een pistool. "Het geweld kwam van alle kanten. Er zat eentje voor me en achter mij. Ik voelde aan de voor- en achterkant klappen en schoppen", citeerde de rechtbank op Schiphol uit zijn verklaringen die hij aflegde bij de politie.
De man heeft over de eerste momenten bij de politie verklaard dat hij na werktijd plotseling moest remmen voor een BMW voor hem en meteen daarna van achteren werd aangereden door een rode Mercedesbus. De rechter las zijn verklaring voor: "Ik zag al meteen een man met een bivakmuts op. In de bus werd ik getrapt en kreeg ik klappen. Ik zag dat de mannen handschoenen droegen. Er schreeuwde een man tegen mij dat ik had gestolen en dat ze het terug wilden. En dat het om cocaïne ging."
Nauwelijks eten
Sinds de ontvoering in augustus 2021 'ben ik in mezelf gekeerd. Ik heb tijdens de ontvoering mijn emoties uitgeschakeld om mij te kunnen focussen wat er zou gebeuren. Ik kreeg nauwelijks te eten en te drinken en ben vijf kilo afgevallen.'
Op weg naar Gouda kon hij alleen door zijn neus ademen. Over zijn hoofd zat een hoody, die strak vast was getapet om zijn nek en armen. Een keer mocht de trui van zijn hoofd, toen de daders gingen twijfelen of ze de juiste persoon hadden ontvoerd en een foto van zijn gezicht wilden maken.Tijdens het maken van die foto hield het slachtoffer bewust zijn ogen dicht, om te voorkomen dat hij de dader zou zien en die zou beseffen dat zijn signalement bekend zou worden.
Tien verdachten
Het slachtoffer heeft een bedrijf in Hoofddorp dat zich bezighoudt met pakketbezorging en zegt niets te maken te hebben met drugs. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de ontvoerde man niet het beoogde slachtoffer was. De ontvoering had mogelijk te maken met de onderschepping van 1899 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen, meldde het OM eerder.
In het strafproces staan tien verdachten van 24 tot 44 jaar terecht, die zich beroepen op hun zwijgrecht. Een van de verdachten is voortvluchtig. Zes van hen zijn kort na de ontvoering in de omgeving van het Vogelplein in Gouda gearresteerd, nog voordat het slachtoffer werd vrijgelaten. Dat gebeurde nadat getuigen op het Koekoekplein in Gouda mannen hadden gezien die verdacht gedrag vertoonden. Ze waren bezig met het verwisselen van kentekenplaten en trokken hun zwarte kleding uit.
"Er is een fout gemaakt", kreeg hij op de laatste dag van zijn ontvoerders te horen. "U krijgt uw cadeau. We hebben een vergissing gemaakt. U gaat niets overkomen." Korte tijd later is hij uit een auto gezet in Delft, waar hij op 11 augustus om 00.45 uur is achtergelaten in nat gras aan de Van Assendelftstraat.
In de rechtbank op Schiphol gaat het strafproces woensdag verder. Dan leest de advocaat van de ontvoerde man zijn slachtofferverklaring voor. Ook bespreekt de rechtbank dan de persoonlijke omstandigheden van de negen zwijgende verdachten. Vrijdag houden de officieren van justitie hun requisitoir, waarna de strafeisen volgen. Daarna volgen nog acht zittingsdagen.