Aangepast vaccin

4,8 miljoen 60-plussers vanaf vandaag uitgenodigd voor nieuwe coronaprik

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Algemene Rekenkamer4,8 miljoen 60-plussers vanaf vandaag uitgenodigd voor nieuwe coronaprik
RTL

Het RIVM verstuurt vanaf vandaag de uitnodigingen voor een nieuwe ronde van coronavaccinaties, die op 2 oktober begint. Het vaccineren wordt door de GGD uitgevoerd. Maar niet iedereen krijgt meer automatisch een uitnodiging voor een herhaalprik. De veranderingen op een rij.

1. Voor wie is deze nieuwe vaccinatieronde bedoeld?

Voor mensen 'die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona', schrijft het RIVM op de speciale coronapagina. Dat zijn over het algemeen 60-plussers en mensen die om andere redenen, bijvoorbeeld ziekte of een verlaagd immuunsysteem. Daarnaast kunnen ook zwangere vrouwen, kwetsbare mensen en zorgmedewerkers met direct patiëntencontact een coronaprik krijgen.

2. Wie krijgt er nu een uitnodiging?

Alle Nederlanders die 60 jaar of ouder zijn krijgen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanaf vandaag een uitnodigingsbrief voor de nieuwe vaccinatieronde. Het gaat om zo'n 4,8 miljoen mensen. Eerder kregen ook mensen met een kwetsbare gezondheid een uitnodiging, maar dat is dus veranderd.

3. Ik ben jonger dan 60, kan ik toch een prik krijgen?

Ja, dat kan. Al krijg je dus geen uitnodiging; je kunt vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD. Het RIVM geeft expliciet aan dat de vaccinatie beschikbaar is voor mensen tussen de 18 en 59 jaar die elk jaar een oproep voor een griepprik krijgen, voor zwangeren en voor zorgmedewerkers. Het instituut noemt ook mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening, en mensen 'uit medische hoogrisicogroepen', bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis.

Ook voor mensen die om andere redenen extra bescherming nodig denken te hebben, bijvoorbeeld omdat ze samenleven met iemand met een kwetsbare gezondheid, is de prik op te halen. Een afspraak maken kan online via deze website of telefonisch via 0800 7070.

WHO wil meer informatie van China over herkomst corona
Lees ook

WHO wil meer informatie van China over herkomst corona

4. Wanneer begint het prikken?

De GGD begint op 2 oktober met vaccineren. De priklocaties zijn te vinden op de speciale website van de overheid. Mensen die in een instelling wonen, krijgen iemand van een GGD op bezoek voor een prik. Het vaccineren gaat door tot eind december 2023. Wie zwanger is of een hoog medisch risico loopt kan ook daarna nog een coronaprik krijgen na een doorverwijzing van een arts.

5. Hoe zit het met het vaccin?

Er wordt geprikt met het zogeheten XBB-vaccin. Dat vaccin is ontwikkeld door BioNTech/Pfizer en afgestemd op de huidige variant van het coronavirus, de XBB.1.5-omikronvariant. De vaccins zijn door het EMA (European Medicines Agency) eind augustus goedgekeurd voor gebruik. De vaccins werken op dezelfde manier als de originele mRNA-vaccins. De bijwerkingen van de nieuwe vaccins zijn volgens EMA vergelijkbaar met die van de oude vaccins, en allemaal van korte duur: een zere arm, vermoeidheid, koorts, een dag niet lekker.

6. Is een vaccinatie tegen corona überhaupt nog wel nodig?

Niet meer voor iedereen, schrijft het RIVM, want 'onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd'. Daarnaast is de huidige variant van het virus minder ziekmakend dan de vroege varianten. Maar het coronavirus is niet verdwenen. Vooral kwetsbare mensen kunnen er nog steeds ernstig ziek van worden. 

Daarom adviseert het RIVM bij een besmetting nog steeds veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, voor de eigen gezondheid en voor de gezondheid van kwetsbare mensen. Het instituut raadt mensen die 'klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus' hebben aan om thuis te blijven. Ook is het dan verstandig contact met kwetsbare mensen te vermijden, de handen te wassen, en binnenruimten goed te ventileren.

Lees meer over
RIVMGGDCoronavirusCoronavaccin