'Stap voor stap'

Oekraïne claimt doorbraak bij Russische verdedigingslinie Bachmoet

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Editorial / APOekraïne claimt doorbraak bij Russische verdedigingslinie Bachmoet
RTL

Het Oekraïense leger zou door een belangrijke Russische verdedigingslinie zijn gebroken bij de stad Bachmoet. Dat zegt een Oekraïense topgeneraal. De doorbraak zou te danken zijn aan de herovering van de dorpen Klisjtsjiivka en Andriivka.

In het weekend meldde Oekraïne al dat de twee dorpen waren ingenomen. "Deze nederzettingen, op het eerste gezicht klein, waren belangrijke elementen in de verdedigingslinie van de vijand, die zich uitstrekte van Bachmoet tot Horlivka", zei generaal Oleksandr Syrsky via Telegram. Horlivka ligt zo'n 30 kilometer ten zuiden van Bachmoet.

Russen ontkennen

Volgens Syrsky probeert Rusland de verloren posities weer in te nemen en wordt er nog steeds zwaar gevochten bij de dorpen. De Russen ontkennen dat ze de controle over de plaatsen zijn kwijtgeraakt.

Oekraïne herovert boorplatformen in buurt van Krim op Rusland
Lees ook

Oekraïne herovert boorplatformen in buurt van Krim op Rusland

Oekraïne lanceerde begin juni een tegenoffensief in een poging verloren gebied terug te winnen. Dit zou langzaam, maar gestaag vorderen. Meerdere dorpen zijn heroverd, maar geen grote plaatsen.

Eerder al liet ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zich uit over de herovering van de dorpen, schrijft de Britse krant The Guardian. 

Daarbij liet hij zich specifiek uit over de soldaten die namens Oekraïne actief zijn in het gebied bij Bachmoet. "Hen wil ik prijzen, ze brengen Oekraïne stap voor stap weer terug naar waar het hoort."

Met houten geweren (en de baard in de keel) staan tientallen Oekraïense jongeren in legeroutfit klaar voor hun training.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland