John Grisham

'ChatGPT kende mijn hele boek': auteurs klagen maker chatbot aan

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty Images'ChatGPT kende mijn hele boek': auteurs klagen maker chatbot aan
RTL

Een groep beroemde Amerikaanse romanschrijvers sleept de makers van ChatGPT voor de rechter. Auteurs als John Grisham, Jonathan Franzen en Elin Hilderbrand willen weten of de chatbot het auteursrecht schendt. "Ik dacht: mijn hemel, ChatGPT heeft mijn hele boek gelezen", zegt journalist en schrijver Douglas Preston.

De groep bestaat uit zeventien schrijvers die samen een aanklacht hebben ingediend tegen OpenAI, de maker van ChatGPT. Ook bijvoorbeeld George R.R. Martin, de auteur van de boeken van Game of Thrones, wil weten of het bedrijf de regels overtreedt.

Er zijn eerder rechtszaken aangespannen door auteurs, maar dit is de grootste zaak met de bekendste schrijvers tot nu toe.

'Geen cent compensatie'

De auteurs maken zich zorgen dat ze mogelijk worden vervangen door kunstmatige intelligentie (AI). In een verklaring schrijven ze dat hun werk wordt gebruikt voor 'het succes en de winstgevendheid van OpenAI' terwijl zij daar 'geen cent compensatie' voor krijgen en er ook niet van op de hoogte zijn gebracht.

De auteurs willen controle hebben over de lange armen van kunstmatige intelligentie op het internet. ChatGPT leert namelijk van enorme hoeveelheden data, de auteurs vrezen dat teksten uit hun boeken die illegaal online staan ook worden gelezen door de chatbot. 

Wie ChatGPT om een samenvatting van een boek vraagt, krijgt namelijk vaak een foutloos verhaal. Dat betekent volgens de schrijvers dat de teksten uit hun boeken – tegen de regels in – door de chatbot van het internet zijn gehaald.

Privacywaakhond: AI-chatbots risicovol voor kinderen
Lees ook

Privacywaakhond: AI-chatbots risicovol voor kinderen

Douglas Preston, een van de auteurs die zich bij de aanklacht heeft aangesloten, legt aan The New York Times uit dat ChatGPT alles van zijn boeken lijkt te weten. Hij vroeg het de chatbot om onbelangrijke personages in zijn boeken te beschrijven en kreeg gedetailleerde informatie terug die klopte.

'Onbestemd gevoel'

"Het systeem wist alles en dat gaf mij een heel onbestemd gevoel. Ik dacht: als het mijn boeken las, hoeveel andere boeken heeft het gelezen?", zei Preston.

Een andere auteur zegt tegen de krant dat deze rechtszaak misschien niet helpt om de boeken die nu al in de chatbot zitten weg te halen, maar het kan auteurs in de toekomst helpen. "Er moet een lijn in het zand getrokken worden."

OpenAI, dat flinke steun van Microsoft kreeg, wilde niet reageren op de aangekondigde rechtszaak. Eerder zei OpenAI dat het zich houdt aan Amerikaanse auteurswet. 

Met ChatGPT hebben leerlingen in 2 minuten een werkstuk over ieder onderwerp. Wat betekenen programma's als ChatGPT voor het onderwijs?
Lees meer over
ChatGPTKunstmatige intelligentieAuteursrechtSchrijvenBoekenVerenigde Staten