Boycot

Polen en Oekraïne werken aan oplossing graan- en wapenruzie

Door RTL Nieuws / Reuters / ANP··Aangepast:
© EPAPolen en Oekraïne werken aan oplossing graan- en wapenruzie
RTL

De Oekraïense minister van Landbouw en zijn Poolse collega zijn samen op zoek naar een oplossing voor het handelsconflict. Dat is in het belang van beide landen, zegt het Oekraïense ministerie van Landbouw vandaag.

De EU verbood in het voorjaar de export van een aantal landbouwproducten naar enkele EU-lidstaten. Brussel liet vorige week weten een eind te maken aan het verbod, maar Polen, Slowakije en Hongarije zetten eenzijdig de ban voort. Dat is tegen de EU-regels.

Politiek theater

President Zelensky van Oekraïne noemde begin deze week het gedoe rond de export van graan uit zijn land een 'politieke theater'. Het gedoe speelt volgens de president alleen maar Rusland in de kaart. De Poolse premier Mateusz Morawiecki is boos over deze uitlatingen en maakte gisteren bekend geen wapens meer aan Oekraïne te willen leveren vanwege de ruzie over de graantransport.

De ministers van Landbouw van beide landen hebben nu met elkaar afgesproken dat ze gaan werken aan een oplossing die in het belang van beide landen is. Over wat die oplossing precies is, hebben ze niks gezegd.

Ook demissionair premier Rutte heeft zich over de ruzie uitgelaten. Rutte verwacht dat het om een 'tijdelijk probleem' gaat. Hij is bereid om achter de schermen te helpen om de sfeer te verbeteren tussen de buurlanden. Hij wees erop dat de regering in Warschau steeds voorop heeft gelopen bij het geven van steun aan Oekraïne. Volgende maand zijn er verkiezingen voor het parlement in Polen. Op het Poolse platteland is veel weerzin tegen de komst van graan uit Oekraïne.

Eenheid bewaren

Ook demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) gaat ervan uit dat Polen steun blijft leveren. Ze denkt ook dat de verkiezingen een rol spelen. "Maar het is wel ontzettend belangrijk om de eenheid te bewaren. De Russische dreiging is in Polen heel voelbaar, zegt ze. Daarom heeft het land zo aangedrongen op wapenhulp. "En om die reden denk ik toch, dat ondanks dat dit nu zo hoog is opgelopen, dat we uiteindelijk gewoon samen Oekraïne kunnen blijven steunen."

Rutte toonde ook begrip voor de positie van Zelensky. "Ik denk dat Oekraïne terecht zegt tegen Europa: probeer nou zoveel mogelijk ook die graanexport vanuit Oekraïne mogelijk te maken."

Ook tieners moeten in Oekraïne vechten tegen Rusland
Lees meer over
GraanOekraïnePolen