Minimumloon met 1,7 procent omhoog en extra kinderopvangtoeslag in 2024
Een Kamermeerderheid wil het wettelijk minimumloon verhogen met 1,7 procent. Verder gaan de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget omhoog. Een voorstel daartoe van GroenLinks-PvdA en ChristenUnie wordt gesteund door D66, PVV, SP, Volt, Bij1, Den Haan en Denk.
Met de stijging van het minimumloon stijgen ook de uitkeringen.
Dit wordt betaald door onder andere een hogere bankenbelasting en hogere belasting voor mensen met grote vermogens. Ook gaan hogere inkomens meer belasting betalen.
Verkiezingsprogramma's
Verschillende partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's staan dat ze het minimumloon willen verhogen. GroenLinks-PvdA en ChristenUnie pleitten vorige week voor een verhoging van het minimumloon. D66 maakte begin deze week bekend zich in te zetten voor een verhoging van de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.
PvdA-GroenLinks en ChristenUnie wilden het minimumloon verhogen met 2,5 procent, naar 14 euro per uur. Dat is vandaag na overleg met andere partijen dus uiteindelijk dus 1,7 procent geworden.
Rust huishoudboekje
Jesse Klaver die namens GroenLinks-PvdA sprak tijdens het begrotingsdebat, is opgetogen dat de Kamer het minimumloon verhoogd. "Vandaag laat de Tweede Kamer zien dat we in staat zijn om ondanks alle verschillen de handen op elkaar kunnen krijgen en iets kunnen regelen voor alle mensen die al tijden moeite hebben om rond te komen. Zodat het weer iets makkelijk wordt om de boodschappen en de huur te betalen."
Ook ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wijst op het belang van 'rust in het huishoudboekje'. "Financiële stress zet gezond samenleven onder druk. Je moet kunnen rondkomen als je werkt, als je een stel tieners hebt die je de oren van het hoofd eten, als je er alleen voor staat. Daarom zetten we vandaag een eerste stap in het verhogen van het minimumloon. Want rust in het huishoudboekje betekent rust aan de keukentafel.’
Benzine en diesel
Ook werd vandaag bekend dat benzine en diesel volgend jaar niet duurder worden. De accijns op benzine en diesel gaat niet omhoog volgend jaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft daarover een akkoord bereikt. Ook de energiebelasting voor huishoudens gaat iets omlaag. Daarvoor wordt een bedrag van 200 miljoen euro vrijgemaakt.