Nazi-pas Bernhard duikt op: CIDI wil onderzoek, Prins Bernhard Cultuurfonds 'verrast', Rutte zwijgt

De vondst van prins Bernhards lidmaatschapskaart van de nazi-partij NSDAP in diens eigen archief roept veel reacties op. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van Bernhard.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het naar de prins genoemde fonds dat natuur- en cultuurprojecten ondersteunt, zegt 'erg verrast' te zijn door de onthulling.
Geen reactie van Rutte
Demissionair premier Mark Rutte, die politiek verantwoordelijk is voor het koninklijk huis, wil niet reageren op het opduiken van de pas. Ook de Rijksvoorlichtingsdienst wil er niets over kwijt.
Prins Bernhard, de man van koningin Juliana, ontkende zijn hele leven lang lid te zijn geweest van de NSDAP. Later werd duidelijk dat hij dat waarschijnlijk wel was. Met het opduiken van de lidmaatschapskaart is dat nu vast komen te staan.
Zwarte bladzijde
Volgens CIDI-directeur Naomi Mestrum is de onthulling genoeg reden om een onderzoek te starten naar de activiteiten van prins Bernhard in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.
"We dachten al langer dat Bernhard lid was geweest, nu is er ook bewijs voor", aldus Mestrum. "Dit is weer een onthulling die een nieuwe zwarte bladzijde toevoegt aan een pijnlijk onderdeel van de recente Nederlandse geschiedenis. Het is duidelijk dat we de prins niet op zijn woord kunnen geloven. Het is nu van groot belang dat we alles boven tafel krijgen."
Volgens Mestrum is een groot onderzoek van groot belang voor zowel de Oranjes als Nederland zelf. "Als het gaat om de Tweede Wereldoorlog zijn transparantie en educatie essentieel", zegt ze. "Dat kan alleen maar als de feiten duidelijk zijn. Dit gaat om de geloofwaardigheid van zowel Nederland als het koningshuis."
Niet de eerste leugen
Ook Ronny Naftaniel, oud-directeur van CIDI, vindt dat er meer duidelijkheid moet komen.
"Dit is weer een verschrikkelijke leugen", stelt hij. "Bernhard vervulde een belangrijke rol in de Nederlandse strijdkrachten, zeker in de laatste jaren van de oorlog. Het is niet de eerste leugen waar hij op wordt betrapt, denk maar aan de Lockheed-affaire", zegt Naftaniel.
De Lockheed-affaire speelde in de jaren zeventig. Toen werd duidelijk dat Bernhard meer dan een miljoen dollar in steekpenningen had aangenomen van vliegtuigfabrikant Lockheed.
Volgens Naftaniël is dit het moment om definitief duidelijkheid te scheppen over het oorlogsverleden van prins Bernhard. "Het is voor de geschiedenisboeken zó belangrijk dat de waarheid goed wordt vastgelegd, ook als deze complex en onaangenaam is."
Het CIDI gaat een verzoek tot het openen van een nieuw onderzoek neerleggen bij demissionair premier Rutte.