Narges Mohammadi wint Nobelprijs voor de Vrede voor strijd vrouwenrechten in Iran
De Nobelprijs van de Vrede gaat dit jaar naar Narges Mohammadi. Ze krijgt de prijs voor haar gevecht voor vrouwenrechten in Iran. "Ze werd dertien keer aangehouden, vijf keer veroordeeld en zit nu nog altijd in de gevangenis", zo sprak de voorzitter van het comité.
"Vrouwen. Leven. Vrijheid." Zo begon voorzitter Berit Reiss-Andersen haar speech. Het was ook de slogan van de activisten in Iran die massaal de straat op gingen na de dood van Mahsa Amini, alweer ruim een jaar geleden.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De prijs is volgens het comité een erkenning voor de honderdduizenden mensen die hebben gedemonstreerd tegen het regime in Iran. Vorig jaar ontstonden massademonstraties nadat de 22-jarige Mahsa Amini stierf na haar aanhouding voor het dragen van een te losse hoofddoek.
Comité pleit voor vrijlating
Mohammadi, vicevoorzitter van een Iraanse mensenrechtenorganisatie, wordt beschouwd als de leider van de protestbeweging. Ondanks haar gevangenschap zorgt ze er volgens het Nobelcomité voor dat de protesten niet stoppen. Het comité pleit voor de vrijlating van Mohammadi, net als de Verenigde Naties.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Mohammadi's familie spreekt op Instagram van een 'historisch moment voor Irans strijd voor vrijheid' en stelt dat niet alleen Mohammadi, maar alle Iraniërs met de Nobelprijs worden geëerd. "Vooral de dappere vrouwen en meisjes van Iran die de wereld hebben gegrepen met hun moed in de strijd voor vrijheid en gelijkheid."
Bialiatski
Haar echtgenoot zegt dat Mohammadi's strijd voor mensenrechten en de protestbeweging met de Nobelprijs zullen worden aangemoedigd.
Mohammadi volgt de Belarussische Ales Bialiatski op, die vorig jaar de prijs won samen met de Russische organisatie Memorial en Center For Civil Liberties uit Oekraïne.
Bialiatski werd geroemd als een van de initiatiefnemers van de democratische beweging die in de jaren tachtig in Belarus op gang kwam. "Hij heeft zijn leven gewijd aan het bevorderen van democratie en vreedzame ontwikkeling in zijn thuisland", aldus het Nobelcomité. Bialiatski zit sinds 2020 vast zonder proces.