Geen water en geen voedsel, Israël blokkeert Gaza volledig: 'Burgers worden hard gestraft'
Geen water, geen voedsel, geen elektriciteit, geen benzine. Als reactie op de aanval van Hamas op Israël zaterdagochtend, heeft Israël een volledige blokkade van Gaza aangekondigd. De burger in Gaza komt steeds verder in de problemen.
De Gazastrook is het thuis van twee miljoen Palestijnen. Zo'n 80 procent van de bewoners zijn door de blokkade sinds 2007 afhankelijk van humanitaire hulp en van wat Israël ze geeft. 350.000 mensen worden maandelijks door de Verenigde Naties geholpen aan voedsel. De helft van de Palestijnen wordt financieel ondersteund door de VN.
65 procent onder de armoedegrens
Omdat Israël de import en export van goederen sterk beperkt in Gaza, gaat het erg slecht met de economie. 45 procent van de mensen in Gaza heeft geen werk, 65 procent van de mensen leeft onder de armoedegrens. "Deze totale blokkade maakt weinig verschil, want er was al een blokkade", zegt expert van de geschiedenis van mensenrechten Peter Malcontent.
"Sinds 2007 is er gebrek aan van alles in Gaza. Dat zal nu alleen nog maar erger worden. Het land is al helemaal hermetisch afgesloten. Er wordt hier en daar nog wat het land binnengesmokkeld, zoals we de laatste dagen hebben kunnen zien." Dat gebeurt bijvoorbeeld via een tunnelnetwerk, dat onder de gehele Gazastrook ligt. Zo is Hamas ook grotendeels aan de wapens gekomen om de verrassingsaanval op Israël uit te voeren.
Onschuldige slachtoffers
Volgens Malcontent raakt de totale blokkade vooral onschuldige mensen. "De burgers van Gaza zullen hier alleen maar harder door gestraft worden." De toegang met Egypte lijkt voor Gaza de enige hoop waardoor eventueel hulp kan komen. "Maar de huidige regering van Egypte wil een goede verstandhouding houden met Israël. De verhoudingen tussen het regime en Hamas zijn niet te best. Misschien gooien ze uit barmhartigheid toch de grens open", zegt Malcontent. Een bevolkingsgroep water en voedsel ontzeggen is verboden onder het internationaal humanitair recht en kan worden gezien als oorlogsmisdrijf.
In onderstaande video is te zien hoe vluchtelingen in Gaza moe zijn van weer een nieuwe oorlog.
Ruim 123.000 mensen zijn dakloos geworden door de bombardementen van Israël van de laatste dagen, meldt de OCHA, het orgaan van de VN dat zich met humanitaire zaken bezighoudt. De Israëlische president heeft de Palestijnen opgeroepen de Gazastrook te verlaten, maar door de hermetische afsluiting, kunnen ze geen kant op.
Humanitaire hulp
Verschillende mensenrechtenorganisaties zijn actief in Gaza, al is het onbekend of ze tijdens de gevechten hulp kunnen leveren. Volgens Jos de Voogd, woordvoerder van Save The Children, kan zijn organisatie op dit moment helemaal niks doen. "Onze medewerkers die in Gaza wonen en leven zitten zelf ondergedoken. De situatie is zo onveilig dat we nu geen hulp kunnen verlenen. Zodra dat weer kan, zullen we onze noodhulp weer opstarten."
Het Rode Kruis laat in een schriftelijk statement aan RTL Nieuws weten dat ze humanitaire hulp bieden in zowel Israël als Gaza.
“Honderden hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, bieden medische hulp en bemensen in totaal 26 ambulances om gewonde mensen te behandelen en naar ziekenhuizen te vervoeren. Magen David Adom, zoals het Rode Kruis in Israël heet, bemenst zowel de ambulances als de bloedbanken in Israël. Er zijn al duizenden extra zakken bloed gedoneerd. Die zijn hard nodig zijn om gewonde mensen te helpen. Het Rode Kruis heeft medische goederen (stretchers, bedden en lijkzakken) gebracht naar een ziekenhuis in Gaza."
Ambulancemedewerkers gedood
"Mensen die niet deelnemen aan de strijd, verdienen bescherming. Ambulances en hulpverleners moeten in staat zijn om gewonde mensen te helpen. David Magen Adom bevestigde dat er twee ambulancemedewerkers zijn gedood tijdens de hulpverlening. Een ambulance van de Palestijnse Rode Halve Maan is beschoten. Medisch personeel moet zonder angst hun werk kunnen doen. Geweld tegen iedere hulpverlener is onacceptabel."