Conflict in grensgebied

Libanon dient klacht in na dood journalist Reuters: wat is er gebeurd?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Libanon dient klacht in na dood journalist Reuters: wat is er gebeurd?
RTL

Ze droegen kogelvrije vesten en waren duidelijk van de pers. Toch is een groepje journalisten dat in het zuiden van Libanon verslag deed van de oorlog gisteren bij een aanval gewond geraakt. Een journalist van Reuters kwam om. Wat weten we over dit incident?

De journalist, Issam Abdallah, is om het leven gekomen door een beschieting bij een Libanees dorp dicht bij de grens met Israël. Zes andere journalisten van Reuters, Al Jazeera en persbureau AFP zijn bij de aanslag gewond geraakt.

De raketten die hen raakten, werden vanuit de richting van Israël afgevuurd, zei een journalist van Reuters die erbij was. Issam Abdallah, een doorgewinterde journalist die jarenlang verslag heeft gedaan van conflicten in het Midden-Oosten, zat op een stenen muurtje vlakbij de rest van de groep. Hij werd geraakt terwijl hij voor Reuters aan het livestreamen was.

De camera stond gericht op een heuvel toen een harde explosie klonk:

Op de livestream van Abdallah is te zien hoe rook opsteeg voor de lens. Ook klonk er geschreeuw.

Afgesproken locatie

Enkele seconden later raakte een andere raket een auto die door de groep werd gebruikt, waardoor deze in brand vloog. Dit staat in een verklaring van Reuters. In de verklaring van nieuwszender Al Jazeera is te lezen dat de auto gebombardeerd en volledig uitgebrand was ondanks dat een internationale mediaploeg dichtbij was. De journalisten zouden aan het werk zijn geweest op een afgesproken locatie.

De aanslag was rond 17.00 uur. Op dat moment zei het Israëlische leger dat het artillerie had afgevuurd op Libanees grondgebied nadat een grenshek was ontploft vlakbij de Israëlische kibboets van Hanita, een grensdorp bij het Libanese dorp Alma al-Shaab, waar de groep journalisten verslag deed van het vuurgevecht.

Waar kwamen raketten vandaan?

De Libanese premier Najib Mikati en een parlementslid van Hezbollah gaven Israël de schuld van het incident. Libanon gaat een formele klacht indienen bij de VN-Veiligheidsraad over het door 'Israël opzettelijk doden van de Libanese journalist Issam Abdallah'.

Ook AFP beweert dat de aanval vanuit Israël kwam. Net als Al Jazeera, die ook Israël de schuld gaf van het incident en zei dat iedereen die achter 'deze criminele daad' zit, ter verantwoording moet worden geroepen. Reuters zegt niet te kunnen vaststellen of de raketten daadwerkelijk door Israël waren afgevuurd.

Al Jazeera laat weten dat het duidelijk zichtbaar was dat hun cameraman en verslaggever, die ook gewond raakten, van de pers waren. Dit liet ook AFP-journalist Christina Assi via een Instastory zien. Ze plaatste de story ongeveer een uur voor de inslag.

Voor de aanval plaatste AFP-journalist Christina Assi een Instastory van de groep journalisten.© Instagram
Voor de aanval plaatste AFP-journalist Christina Assi een Instastory van de groep journalisten.

Kort voordat Issam Abdallah werd vermoord, plaatste hij ook op Instagram een foto van zichzelf met een helm en een kogelvrij vest met het woord 'pers' erop zichtbaar.

Een selfie van Issam Abdallah terwijl hij in het werk was in Turkije, in februari van dit jaar.© Instagram
Een selfie van Issam Abdallah terwijl hij in het werk was in Turkije, in februari van dit jaar.

Reactie Israël

Het Israëlische leger wilde niet meteen commentaar geven. De Israëlische VN-gezant, Gilad Erdan, zei gisteren tegen Reuters dat ze het aantal burgerslachtoffers proberen te beperken en voorkomen. "Het is duidelijk dat we nooit een journalist die zijn werk doet willen raken, doden of neerschieten. Maar we bevinden ons in een staat van oorlog, er kunnen dingen gebeuren."

Hij vindt het nog te vroeg conclusies te trekken en te zeggen wat er is gebeurd en voegde eraan toe dat het land dit zou onderzoeken.

Grensgebied

In het grensgebied tussen het noorden van Israël en het zuiden van Libanon zijn het Israëlische leger en de Libanese militie Hezbollah met elkaar in conflict. Sinds de aanvallen van Hamas-strijders vanuit de Gazastrook op Israël van afgelopen weekend zijn er herhaaldelijk botsingen geweest tussen de Hezbollah-militie in Libanon en Israëlische strijdkrachten in het noorden van het land.

De bezorgdheid over Hezbollah groeit. De sjiitische militante en politieke organisatie gebruikt Libanon al jarenlang als uitvalsbasis voor aanvallen op Israël, vaak met steun van Iran.

VN-topman António Guterres liet eerder deze week weten zich zorgen te maken over de vuurgevechten in het grensgebied en de gerapporteerde aanvallen vanuit Zuid-Libanon. "We moeten voorkomen dat het conflict zich verder verspreidt", zei hij. "Ik doe een beroep op alle partijen – en degenen die invloed hebben op die partijen – om verdere escalatie en overloopeffecten te voorkomen."

Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlHamasHezbollahLink in bioLibanonIsraël