Heli's vernietigd

Rusland woest omdat Oekraïne met langeafstandsraketten schiet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / SipaRusland woest omdat Oekraïne met langeafstandsraketten schiet
RTL

Oekraïne heeft gisteren voor de eerste keer langeafstandsraketten ingezet die het van het Amerikaanse leger heeft gekregen. Met de wapens zouden negen Russische helikopters zijn vernietigd. Rusland reageert woedend en noemt de levering van de wapens een 'ernstige fout' van de Amerikanen.

De Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Anatoli Antonov, haalde gisteren hard uit naar de Amerikaanse regering. Oekraïne schoot volgens president Volodymyr Zelensky voor het eerst met de nieuwe langeafstandsraketten.

Dreigende taal

De Amerikanen leverden de zogenaamde Army Tactical Missile Systems (ATACMS) in het geheim. Dat was volgens Antonov 'een ernstige fout met ernstige gevolgen'. De ambassadeur sloeg meer dreigende taal uit: "De Verenigde Staten blijven aandringen op een directe botsing tussen de NAVO en Rusland."

Zelensky zei eerder op de dag dat de Amerikaanse raketten 'zeer nauwkeurig hebben gepresteerd'. "De ATACMS-raketten hebben zichzelf bewezen", zei hij, zonder verder in details te treden.

Frankrijk belooft Oekraïne langeafstandsraketten, Rusland reageert boos 
Lees ook

Frankrijk belooft Oekraïne langeafstandsraketten, Rusland reageert boos 

CNN meldde dat met de projectielen twee vliegvelden werden aangevallen die door de Russen zijn bezet. Daarbij zouden onder meer de negen helikopters zijn vernietigd. Het Russische leger heeft er niet officieel gereageerd, Oekraïne heeft ook niet publiekelijk toegegeven achter de aanval te zitten. 

Bereik landinwaarts

De Amerikanen weigerden eerder om de langeafstandsraketten aan Oekraïne te leveren. Amerikaanse media onthulden op basis van bronnen al wel dat de raketten achter de schermen geleverd werden.

Met de raketten kan Oekraïne Rusland tot zo'n 160 kilometer landinwaarts treffen, melden experts aan de BBC.

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyOorlog in OekraïneRuslandVerenigde StatenOekraïne