El Ghazi op non-actief om uitspraken over oorlog: 'Dit ligt in Duitsland heel gevoelig'
Na nog geen maand lijkt het huwelijk tussen FSV Mainz 05 en voetballer Anwar El Ghazi mislukt. Niet om sportieve redenen, maar door de uitlatingen van de Nederlandse voetballer over de oorlog tussen Israël en Hamas. Duitslandcorrespondent Jeroen Akkermans ziet de gevoeligheid die de oorlog met zich meebrengt in de Duitse samenleving.
"Wie het bestaansrecht van Israël (in)direct ter discussie stelt, wordt niet geaccepteerd door trouwe bondgenoot Duitsland", zegt Akkermans. "Dit geldt juist voor een bekende profvoetballer met een voorbeeldfunctie."
El Ghazi werd gisteren van de training gehaald en bevraagd over zijn uitingen online. "Er is toen een stevig gesprek met hem gevoerd en hij is op non-actief gesteld", zegt Akkermans. "Ik verwacht hem daar niet meer terug te zien."
De club stelt zelf dat El Ghazi 'is vrijgesteld van zijn verplichtingen vanwege een later verwijderde post op sociale media waarin hij een standpunt innam rondom het conflict in het Midden-Oosten dat onacceptabel was voor de club'. "We respecteren dat er verschillende meningen bestaan over het decennialang durende conflict. Maar we distantiëren ons van de inhoud van deze post omdat het niet overeenkomt met de waarden van de club."
In zijn statements sprak El Ghazi over genocide door Israël en deelde hij een pro-Palestijnse leus. Het gaat om de leus 'from the river to the sea, Palestine will be free'. Over de betekenis daarachter wordt verschillend gedacht door Palestijnen en Israëliërs. Een strafzaak die hierover diende in Amsterdam eerder dit jaar toonde aan dat het in Nederland niet wordt beoordeeld als opruiing of aanzetten tot haat.
"Maar in Duitsland wordt dat toch anders gezien", legt Akkermans uit. "Het is een leus die ook vaak door Hamas is gebruikt en daarnaast ligt het in het geval van El Ghazi extra gevoelig omdat zijn club, FSV Mainz, ooit is opgericht door een Duitse Jood die uiteindelijk is omgebracht in Auschwitz. Ik heb niet het idee dat El Ghazi goed heeft ingeschat hoe gevoelig dit in Duitsland ligt."
Genocide
"Het woord genocide dat werd gebruikt in een van zijn posts, is iets dat op veel onbegrip kon rekenen", vertelt Akkermans. "De gevoeligheid van dat woord heeft natuurlijk ook van alles te maken met de geschiedenis van Duitsland. Dat woord kan hier niet zomaar in verband worden gebracht met Israël."
"Je moet het zo zien, als je als voetballer tekent bij een club in het buitenland dan teken je ook wel een beetje voor de waarden in dat land. Cristiano Ronaldo krijgt nu veel kritiek omdat ie in Saoedi-Arabië speelt en zal zich nu ook niet zomaar uitspreken tegen de mensenrechtenschendingen in dat land. In Duitsland zijn misschien niet veel gevoeligheden, maar dit is er zeker wel één."
"Het gros van de Duitsers kan zich dan ook wel vinden in de beslissing van Mainz", stelt Akkermans. "Maar er zijn ook mensen, zeker mensen met een Palestijnse of Arabische achtergrond, die vinden dat El Ghazi wordt beperkt in zijn vrijheid van meningsuiting."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
En dan is er nog de zaak rondom Noussair Mazraoui. De oud-Ajacied is nog op pad met het Marokkaanse voetbalteam maar zal zich naar verluidt zodra hij terugkomt ook moeten verantwoorden voor posts op sociale media over de oorlog.
Een parlementslid voor de christendemocraten vond de posts van Mazraoui zelfs zo vergaand dat hij Bayern München opriep de speler te ontslaan. Ook verzocht hij de Duitse staat alles in het werk te stellen om Mazraoui het land uit te zetten.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Hij wenste zijn broeders in Palestina de overwinning, wat indirect het bestaansrecht van Israël ter discussie stelt, een discussie die voor de Duitsers taboe is", zegt Akkermans. "Dat wordt hem hier niet in dank afgenomen. Daarna heeft hij wel weer een statement gepubliceerd waarin hij aangaf voor vrede en tegen haat, geweld en terrorisme te zijn. Maar ik denk dat veel van zijn toekomst zal afhangen van het gesprek dat hij met de club heeft."
"Bayern is een club die vroeger door de nazi's als 'jodenclub' werd gezien, ook daar zit dus een historische link waarom het zo gevoelig ligt. Juist in het heetst van de strijd wordt elk woord gewogen. Daarom willen de clubs dit ook niet over hun kant laten gaan. Duitsland is een trouwe bondgenoot van Israël, dat zit nu inmiddels in het DNA van het land door het verleden. Kritiek op Israël mag, alleen alles wat twijfel kan zaaien over het bestaansrecht van Israël wordt niet geaccepteerd", besluit Akkermans.