Dierenvoedsel

Katten overleden aan tbc door besmet slachtafval: 'Rauw vlees heeft risico's'

Door Editie NL··Aangepast:
© GettyImagesKatten overleden aan tbc door besmet slachtafval: 'Rauw vlees heeft risico's'
RTL

Twee Nederlandse katten zijn overleden aan tuberculose. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het is voor het eerst dat tbc is vastgesteld bij katten in ons land. Waarschijnlijk liepen de dieren de ziekte op door het eten van rauw slachtafval. Dierenartsen waarschuwen al langer om terughoudend te zijn met het geven van rauw vlees aan katten en honden.

Een moederpoes en haar kitten raakten besmet met tuberculose - waarschijnlijk door het eten van rauw slachtafval - en overleefden het niet. Dit soort dierenvoedsel kun je in de supermarkten en dierenspeciaalzaken bevroren kopen. Het RIVM en de NVWA doen verder onderzoek naar de afkomst van het besmette vlees.

Rauw vlees kan inderdaad risico's hebben, zegt hoofddocent Len Lipman van de faculteit diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. "Zowel voor de baasjes als voor de hond of kat die het eet."

Gevarieerd eten geven

Ze kunnen er ziek van worden, zo kan er salmonella in het voedsel zitten. Daarnaast halen katten niet voldoende voedingsstoffen uit rauw vlees. "Er kan een tekort aan bepaalde vitaminen ontstaan. Er wordt altijd gezegd: katten eten in het wild ook kadavers. Maar daar zitten ook hele andere stukken aan en dus niet alleen maar het zachte vlees. Je moet een beestje dus gevarieerd te eten geven", zegt Lipman.

Kat gered uit vuilniswagen: 'Vies luchtje'
Lees ook

Kat gered uit vuilniswagen: 'Vies luchtje'

Als baasje loop je ook een risico. "Als een hond rauw vlees eet, kunnen in zijn bek gevaarlijke bacteriën komen. Als het dier dan vervolgens jou gaat likken bijvoorbeeld op je gezicht, dan kan je zelf ziek worden."

'Fitter'

Toch zijn er ook bedrijven die juist speciaal rauw voedsel verkopen voor honden en katten, zoals BARFmenu. "Je hond en kat worden er echt fitter van, als je dit voer geeft ga je een andere hond zien", zegt eigenaar Devon Loeve. Ze letten er daar op dat het op een goede en veilige manier gebeurt.

Devon Loeve van BARFmenu© Editie NL
Devon Loeve van BARFmenu

"Er zijn ook mensen die inkopen uit landen waarbij ze niet weten waar het vlees vandaan komt." Dat is bij BARFmenu niet zo, zegt Loeve. Er is dan ook geen verkeerd vlees bij hen afkomstig. "Wij weten van elk product waar het vandaan komt, Alles is heel natuurlijk. Alleen Nederlandse slachthuizen en alle producten hebben unieke codes. We kunnen meteen zien welke partij het is als er iets mis is."

Goed afwassen

Je moet wel goed met het rauw vlees omgaan, zegt Loeve. "Op ons label staat precies hoe je met rauw voedsel om moet gaan en hoe je het moet ontdooien. En in afsluitbare bakjes, zodat er geen kruisbesmetting plaatsvindt. Je moet alles goed afwassen."

Lees meer over
Editie NL Link in bioKatZiektes en aandoeningenDierenVoedsel