HPV Awareness Day

Zonder afspraak HPV-vaccinatie halen: 'Jongeren moeilijk te bereiken'

·Aangepast:
© ANPZonder afspraak HPV-vaccinatie halen: 'Jongeren moeilijk te bereiken'
RTL

Vandaag is het HPV Awareness Day. Dit jaar vindt er een inhaalcampagne plaats voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar om zich te laten vaccineren tegen het virus. Maar omdat het nog niet stormloopt bij de vaccinatielocaties, kun je bij alle 45 GGD-locaties vandaag zonder afspraak terecht. "Vaccineren staat niet bij jongeren in de agenda."

Inmiddels loopt de vaccinatiecampagne een maand. Tot nu toe hebben zo'n 160.000 jongeren een afspraak gemaakt om zich te laten vaccineren. Ruim 1,3 miljoen mensen deden dat nog niet. Dat betekent dat tot nu toe 12 procent op de uitnodiging is ingegaan.

Om het prikken zo laagdrempelig mogelijk te maken, gooien alle 45 GGD-locaties vandaag de deuren op. Jongeren hoeven geen afspraak meer te maken, maar kunnen zo naar binnen lopen.

Moeilijk bereikbare groep

Het RIVM hoopt dat nog meer jongeren hierdoor besluiten de prik te nemen. Toch valt de opkomst tot nu toe niet tegen, vertelt vaccinatiechef Jeanne-Marie Hament van het RIVM. "Het is een groep die relatief moeilijk bereikbaar is. Ze zijn druk met leuke dingen en vaccineren staat niet in hun agenda. We zijn bovendien pas een paar weken geleden begonnen met prikken", vertelt hij aan Editie NL. "Het is een mooi begin."

Ook twintigers krijgen nu HPV-prik, Cindy weet waarom je dat écht moet doen
Lees ook

Ook twintigers krijgen nu HPV-prik, Cindy weet waarom je dat écht moet doen

Sinds de eerste vaccinatieronde in 2010, nu 13 jaar geleden, hebben we veel geleerd over het HPV-virus en het vaccineren ertegen, vertelt Oscar Brouwer, uroloog in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. "Het belangrijkst wat we nu weten is dat het een heel veilig vaccin is."

HPV-gerelateerde kanker

Het humaan papillomavirus, zoals HPV voluit heet, kan verschillende soorten kanker veroorzaken. Het gaat om kanker in de baarmoederhals, vagina, schaamlippen, penis, anus en mond- en keelholte.

Bron: RIVM

In eerste instantie werden alleen meisjes gevaccineerd, maar inmiddels kunnen ook jongens de prik halen. "We weten inmiddels dat er ook kankersoorten bij mannen voorkomen die door het virus worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld keelkanker, anuskanker en peniskanker. Dat is een extra reden voor hen om een vaccin te nemen. Maar indirect beschermen zij er ook vrouwen mee. Hoe meer mensen zich vaccineren, hoe minder het rondgaat."

Huiverig

Door corona zijn sommige mensen volgens hem huiverig geworden voor vaccins. "Maar dit is een totaal ander vaccin. We weten dat deze heel goed werkt. Zo goed dat je nu nog maar twee injecties hoeft. Eerst waren dat er drie." In België is de vaccinatiegraad veel hoger dan in Nederland, weet hij. "Daar geven ze de prik gewoon standaard op scholen. Juist omdat het hier een eigen keuze is en je zelf actie moet ondernemen, nemen minder mensen in Nederland 'm."

Ook Australië en Zweden doen het qua vaccinatiegraad heel goed, vertelt Jeanne-Marie Hament van het RIVM. "Daar is de bescherming inmiddels enorm hoog. We zijn hier nu dertien jaar aan het vaccineren. Als je er nog dertien jaar bij optelt hoop ik dat mannen en vrouwen helemaal geen HPV meer krijgen. Dat is het mooiste wat je kan bereiken."

Lees meer over
HPVVaccinatieVirusziekteEditie NL Link in bio