Verkiezingen

Julia (19) is verkiesbaar voor waterschap: 'We hebben jongeren nodig'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLJulia (19) is verkiesbaar voor waterschap: 'We hebben jongeren nodig'
RTL

Over ruim een week mogen we weer naar de stembus. Niet alleen voor de Provinciale Statenverkiezingen, maar ook voor de waterschapsverkiezingen. Vooral jongeren weten daar maar weinig van. De 19-jarige Julia Goets doet haar best om jongeren er enthousiast voor te maken, want volgens haar is het tijd om de waterschapsverkiezingen serieus te gaan nemen.

Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat maar 1 op de 4 stemgerechtigden jonger dan 35 jaar weet dat er ook gestemd kan worden voor de waterschapsverkiezingen. En onder de verkiesbare mensen zijn jongeren ook al niet goed vertegenwoordigd: slechts 11 procent is onder de 35 jaar oud.

Een heel contrast dus met de 19-jarige Julia Goets, die verkiesbaar is voor waterschap Aa en Maas. Ze noemt het zelf een 'uit de hand gelopen hobby'. "Ik ben erin gerold", vertelt ze aan Editie NL. "Mijn vader zag een advertentie in de krant, ik was toen niet op de hoogte van wat het was. Ik wilde wel iets betekenen."

Gemiddelde leeftijd 55+

En dus nam ze op 15-jarige leeftijd plaats in het jeugdbestuur. Sinds haar 17e is ze jeugddijkgraaf. "Dan ben je de voorzitter, een landelijk gezicht. Je bent bezig om het waterschap te promoten", legt ze uit. "Het was een drukke tijd, maar heel leerzaam."

Nu is ze dus verkiesbaar voor het CDA. "Ik vond het leuk om in de partij de stem van jongeren te laten horen. Gemiddelde leeftijd bij ons is 55+. We moeten jongeren hebben! Dus nu moet ik het zelf doen", vertelt Julia.

Hulp van twee kanten voor kiezers bij Provinciale Statenverkiezingen
Lees ook

Hulp van twee kanten voor kiezers bij Provinciale Statenverkiezingen

Jongeren zijn volgens haar niet echt bezig met de waterschappen. "Het is de normaalste zaak dat je de wc kan doorspoelen en dat je droge voeten hebt. Maar dat laatste wordt een steeds belangrijker thema, de ramp in Limburg heeft dat in 2021 maar weer bewezen."

De opkomst van jongeren bij landelijke verkiezingen ligt redelijk hoog, weet politicoloog Roderik Rekker van de Radboud Universiteit. "Maar bij lokale verkiezingen zoals de gemeenteraadsverkiezingen, ligt het lager. We weten weinig over het stemgedrag bij waterschappen, maar ik vermoed dat het ook laag zal liggen."

Leeftijd kandidaten

Julia roept jongeren daarom op om zeker te gaan stemmen. "Doe een stemwijzer. Het gaat over de toekomst, waar wij over moeten beslissen. Over 30 jaar gaan we bij klimaatverandering zien of we de goede keuzes hebben gemaakt", zegt ze.

Maar werkt het ook als jonge kandidaten proberen om jongeren naar de stembus te lokken? "Het kan zeker geen kwaad", zegt politicoloog Rekker. "Maar we weten dat het jongeren niet zo veel kan schelen wat de leeftijd is van kandidaten. In de Verenigde Staten was Bernie Sanders bijvoorbeeld heel populair onder jongeren terwijl hij wel heel oud is. Thema's en een duidelijk verhaal vinden jongeren veel belangrijker."

Lees meer over
Editie NL Link in bioWaterschapProvinciale StatenverkiezingenLink in bio