Hoe zit het hier?

Charles vraagt Britten trouw te zweren tijdens kroning: 'Ik vind het raar'

Door Editie NL ··Aangepast:
© ANP Charles vraagt Britten trouw te zweren tijdens kroning: 'Ik vind het raar'
RTL

Trouw zweren aan de koning voelt wat ouderwets, maar toch roept de Britse koning Charles zijn onderdanen wereldwijd op om het te doen. Aankomende zaterdag is het tijd voor zijn kroning. Normaal gesproken zweert de adel daarbij trouw, maar Charles roept daartoe nu juist het volk op. Ook in Nederland wordt er nog regelmatig trouw gezworen aan de koning.

Iedereen die aan de slag gaat voor de rijksoverheid moet bijvoorbeeld zweren of beloven om trouw te zijn aan de koning en de grondwet. Je moet dan beloven dat je je ambt op een eerlijke manier hebt verkregen en dat je Nederland als een goed ambtenaar zal dienen.

'Ik vind het raar'

Het is vooral symbolisch, zegt Floris Müller, voorzitter van de republikeinse vereniging Republiek. Hij vindt het zelf maar raar om trouw te zweren aan één persoon. "Het is een overblijfsel uit de negentiende eeuw. Maar toen had de koning een hele grote rol en nu niet meer."

Zaterdag kroning Charles, eerste fans al langs route rijtour
Lees ook

Zaterdag kroning Charles, eerste fans al langs route rijtour

Tegenwoordig is het wel zo dat je er als ambtenaar niet per se aan mee hoeft te doen. "Dat heeft geen gevolgen. Maar waarom hebben we het dan nog?", aldus Müller. Republiek heeft dan ook bezwaar gemaakt tegen de ambtenarentrouw. "De koning zegt zelf dat hij modern is. Dan moet hij zich ook zo gedragen."

Tradities

Wat Charles nu vraagt is juist van deze tijd, vindt koningshuisdeskundige Sander Paulus. "De Britse monarchie is erg oud en staat bol van tradities. Binnen die tradities is Charles heel erg modern." Dat is iets wat de Britse koning ook heeft beloofd – dat hij een modernisering wil aanbrengen. "Hij wil het anders doen dan zijn moeder."

Want waar Elizabeth een grote afstand bewaarde tot het volk, wil Charles de mensen meer opzoeken. "Hij wil niet alleen met de adel praten, maar ook met de bevolking", zegt Paulus. "Charles wil zijn eigen stempel drukken en dit is een moment daarvoor. Het zijn kleine dingen waarmee vastgeroeste tradities toch een beetje kunnen worden veranderd."

Of de Britten straks massaal van de bank komen en met het hand op hun hart voor de tv gaan staan? "Dat denk ik niet", zegt de koningshuisdeskundige. "Misschien dat mensen die erg koningsgezind zijn hun trouw in een zaal of kroeg zullen beloven."

Lees meer over
Koning CharlesBritse koningshuisEditie NL Link in bioGroot-Brittannië