Door Wie Is De Mol

Albanië populair vakantieland: 'Nederlanders willen authentieke ervaring'

·Aangepast:
© Lonneke HavemanAlbanië populair vakantieland: 'Nederlanders willen authentieke ervaring'
RTL

Wordt het Frankrijk, Spanje, Italië of Albanië? Volgens verschillende reisbureaus en de ANWB wordt Albanië een steeds populairdere vakantiebestemming. Sinds de opnames van 'Wie Is De Mol?' vorig jaar is het land zo in trek dat sommige reisbureaus zelfs helemaal vol zitten.  

Sinds de opnames van 'Wie Is De Mol?' kan Wladimir Meijer van Albanië Reizen de vraag naar het land nauwelijks nog meer aan. Hij begon ooit met het organiseren van reizen naar Montenegro en voegde daar Albanië aan toe. "Mensen waren zo tevreden over die regio dat we besloten om ook reizen naar alleen Albanië aan te bieden", zegt hij tegen Editie NL. "De eerste reizen waren redelijk populair maar sinds WIDM is het hek van de dam."

Hij verkoopt nu vijf keer zoveel reizen naar dat land. "Ten opzichte van vorig jaar zien we zelfs een stijging van 50 procent. Het land zit absoluut in de lift, dit jaar zijn we helemaal uitverkocht."

Kandidaten Wie is de Mol? 2024 al uitgekozen
Lees ook

Kandidaten Wie is de Mol? 2024 al uitgekozen

Ook de lokale touroperator Isuf Braho van Visit Albania ziet steeds meer Nederlanders naar zijn land komen. "We zien elk jaar een verdubbeling van het aantal Nederlanders dat naar Albanië komt", zegt hij tegen Editie NL.

Impact

"Ik heb aan veel toeristen gevraagd hoe ze bij Albanië als vakantiebestemming zijn gekomen en vooral de jonge reizigers gaven aan dat het door 'Wie Is De Mol?' kwam, ik had geen idee dat het zo'n grote impact zou hebben."

Hij ziet de Nederlanders dan ook graag komen. "Het zijn fijne toeristen. We hebben veel bergen en veel zee en dat trekt een fijn soort mensen aan."

Ook de ANWB ziet een toenemende interesse naar Albanië als bestemming. Ook zij zagen na de opnames van Wie Is De Mol een enorme piek op de website van mensen die meer wilden weten over Albanië als vakantiebestemming.

Dat tv-programma's een land populair kunnen maken komt volgens tv-deskundige Ron Vergouwen door de manier waarop het in beeld wordt gebracht. "Televisie is één grote vakantiegids", zegt hij tegen Editie NL. "Alles wordt zo mooi gefilmd, daar kan geen reisfolder tegenop." Hij ziet het niet alleen bij 'Wie Is De Mol?'. "Ook de plaatsjes in 'Chateau Meiland' zijn populairder geworden, net als Woudrichem dat door de opnames van 'Dokter Tinus' ontzettend bekend is geworden."

Verslaggever Lonneke Haveman met haar zoontje in ksamil© Lonneke Haveman
Verslaggever Lonneke Haveman met haar zoontje in ksamil

Maar niet alleen het tv-programma heeft een rol gespeeld. Meijer zie ook een piek door corona. "Mensen die vroeger gewend waren om op avontuurlijke vakanties te gaan naar bijvoorbeeld Vietnam of Cambodja zieken het nu wat dichter bij huis", gaat Meijer verder. "Steeds meer mensen zoeken wat anders dan de geijkte bestemmingen en willen een authentieke ervaring. Dat kan je in Albanië vinden."

Europese Noord -Korea

Al heerst er volgens hem nog een vrij negatief beeld over Albanië. "Het is het laatste land dat open ging na het vallen van de Sovjet Unie, het werd ook wel het Europese Noord-Korea genoemd. Ook wordt gedacht dat het erg crimineel is, maar de mensen die terugkomen van hun vakantie laten ons juist vaak weten dat ze zo gastvrij ontvangen zijn."

Lees meer over
ANWBVakantieEditie NL Link in bioWie is de Mol?Albanië