Veiliger daten dankzij nieuwe knop in Tinder: 'Het hoort leuk te zijn'
Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) slaat alarm: maar liefst 30 procent van de ruim 15 duizend gemelde zedendelicten in het afgelopen jaar, valt onder zogenoemde 'daterape'. Oftewel: een afspraakje dat uitmondt in een verkrachting. Om daten veiliger te maken komen CSG en Tinder nu met een speciale button in de datingapp. Hoe kun je er verder zelf voor zorgen dat je afspraakje goed afloopt?
De alarmerende cijfers zijn voor het Centrum Seksueel Geweld en datingplatform Tinder reden om de handen ineen te slaan in een nieuwe campagne. Tijdens de actie, die tot 31 december duurt, kunnen Tinder-gebruikers door een nieuwe knop in de app naar de website van het CSG. Daar krijgen ze informatie over hoe en waar ze hulp kunnen krijgen na een nare gebeurtenis.
"Het gebeurt helaas nog te vaak dat een tinderdate uitloopt op seksueel geweld", vertelt woordvoerder Iva Bicanic. "Met deze campagne willen we mensen daarover informeren. We vinden het heel belangrijk dat de veiligheid van mensen die tinderen wordt gewaarborgd. Het is belangrijk dat daten wordt gezien als iets leuks, want het hoort ook gewoon leuk te zijn. Gelukkig is dat meestal ook zo, maar soms loopt het vervelend af."
Onderzoek vooraf en je gevoel
Volgens dating-expert Klazien Schaap is het niet mogelijk om uit te sluiten dat je slachtoffer wordt van seksueel geweld of aanranding tijdens een afspraakje. Wat wel kan, en wat Schaap zeker aanraadt, is vooraf onderzoeken met wie je op date gaat. "Kijk of je deze persoon online kan vinden", zegt de deskundige. "Doe even onderzoek, misschien heb je wel gemeenschappelijke vrienden bij wie je navraag kan doen over hem of haar."
Waar je afspreekt kan ook een verschil maken. "Wat altijd belangrijk is: spreek absoluut op een openbare plek af, dus in de horeca of in een park", vervolgt Schaap. "Op dit soort plekken kun je eerst even in een veilige omgeving aftasten of je een goed gevoel hebt bij de date. Daarna kun je natuurlijk altijd nog naar iemand thuis gaan." Maar ook dan is het goed oppassen, waarschuwt ze. "Doe dat pas als je intuïtie zegt dat je date oké is."
De deskundige geeft toe zelf moeite te hebben met waarschuwende signalen te erkennen. "Ik denk dan nogal snel: ja ja, hij is een beetje vaag maar ik laat het maar, want ik wil gewoon leuke date." Daarom adviseert ze kort afstand te nemen tijdens de date, als je voelt dat er iets niet in de haak is. "Neem even tijd voor jezelf: ga even naar de wc, loop naar de bar voor een drankje of neem heel even klein momentje voor jezelf buiten om te roken of iets dergelijks."
Daarna is het tijd bij jezelf te 'inventariseren'. "Hoe voel ik me bij deze persoon? Voel ik een ja, misschien, nee? Bij 'misschien' wordt het vaak een nee. Het moet 100 procent goed voelen." Wanneer een date niet goed voelt, is het volgens Schaap belangrijk om voor jezelf te kiezen en daarin standvastig te zijn. "Dan moet je gewoon zeggen: 'hey, ik laat het bij één drankje, ik ga weg'. Ga dan dus ook echt weg. Je moet niet denken: ik ga het wel even uitzitten. Gewoon beleefd zeggen dat je het niet ziet zitten. Niemand heeft zin in een date waarbij de ander geen zin heeft."
Niet laten leiden door angst
Tot slot benadrukt Schaap, dat je je tijdens het daten vooral niet moet laten leiden door angst. "Ik denk uiteindelijk: ga gewoon op die date, ga er open in. Je kunt het van te voren niet helemaal dichttimmeren. Als je dat wel gaat doen, ga je al uit van angst. Mijn eigen intentie is altijd: ik vertrouw je tot je mij het tegendeel bewijst."