Alleen met kind op vakantie? 'Regel toestemming voor vertrek'
Nu de vakantieperiode voor de deur staat, is het vrijwel dagelijks raak op de luchthavens: een gescheiden ouder wil op vakantie met één of meerdere minderjarige kinderen zonder dat hiervoor toestemming van de andere ouder is geregeld. En dat levert een hoop extra werk op, meldt de Koninklijke Marechaussee. "We zijn er heel streng op vanwege internationale kinderontvoering."
Elke ouder die alleen met een kind op vakantie wil, moet een toestemmingsverklaring overleggen. Dit formulier toont aan dat de andere ouder op de hoogte is van de reis en ermee akkoord gaat. "Het gaat om het ouderlijk gezag", zegt een woordvoerder van de marechaussee. "Alle ouders die gezag hebben, moeten toestemming geven."
Veel eenoudergezinnen ontdekken pas tijdens de paspoortcontrole op Schiphol dat toestemming van de andere ouder niet is geregeld. En die toestemming alsnog krijgen, kost veel tijd. "Dan moeten wij dus gaan uitzoeken of er alsnog toestemming is van de andere ouder en die gaan bellen bijvoorbeeld."
Volgens de marechaussee worden hierdoor ook de wachtrijen langer, met alle gevolgen van dien. Maar zeker voor het gezin zelf is het vervelend. "Het kan dan voorkomen dat het gezin een vlucht mist."
In het beste geval geeft de andere ouder alsnog toestemming. Maar soms gebeurt dat niet. "Dan houdt het op Schiphol op en gaat de hele vakantie niet door. We zijn er heel streng op vanwege internationale kinderontvoering", aldus de marechaussee. Het enige wat dan nog overblijft, is dat ouders het via de rechter uitvechten.
Spoedprocedure
Lennard van Kesteren, advocaat familierecht bij DAS rechtsbijstand, staat momenteel zes van de tientallen gezinnen bij die zich bij het kantoor gemeld hebben. "Ouders kunnen het niet eens zijn over wie welke weken vakantie krijgt", zegt Van Kesteren. "Maar ook over welk land ze op vakantie willen en voor welke periode. En soms wil een ouder naar een onveilig land en dan geeft de andere ouder geen toestemming."
Normaal gesproken kan de situatie dan getoetst worden via een gezagsprocedure. Maar omdat deze vaak twee tot drie maanden duurt, kunnen ouders ook een zogenoemde spoedprocedure starten. "De rechtbank vervangt dan de rol van de ouder die geen toestemming geeft", licht van Van Kesteren toe. De rechter toetst hierbij de belangen van het kind en kijkt of toestemming terecht is geweigerd.
Maar zover hoeft het niet te komen. Het is mogelijk om zulke situaties te voorkomen, stelt Van Kesteren. "Je moet onmiddellijk in overleg gaan met de andere ouder om te zien of je er samen uit kan komen. Of je moet naar een mediator."
Daarnaast adviseert de advocaat de andere ouder op tijd op de hoogte te brengen als je een vakantie in gedachten hebt. "Regel die toestemming vóór je gaat boeken. Dat voorkomt een hoop gedoe achteraf."