Waarom een Big Mac-menu in Enschede ruim 5 euro duurder is dan in Rotterdam
Het Nederlandse Big Mac-menu van gemiddeld 13,50 euro is het duurste in de eurozone. Het prijsverschil is groot vergeleken met vakantielanden als Frankrijk, Italië en Portugal. Maar niet alleen vergeleken met het buitenland betaal je meer. Zo kost een Big Mac-menu in Rotterdam 9,75 euro, terwijl je in Hengelo en Enschede 15,05 kwijt bent. Wat verklaart dit grote prijsverschil?
De prijzen tussen de verschillende McDonald's-vestigingen in Nederland verschillen al jaren. "Toen ik vroeger op de middelbare school in Boskoop zat, ging ik regelmatig naar de McDonald's van de Jaarbeurs in Utrecht", vertelt Mark van der Molen, van YouTube-kanaal De Gezouten Mening.
"Af en toe ontving je van die coupons of waardebonnen die geldig waren voor allerlei producten, met uitzondering van bepaalde locaties. Plekken zoals het Damrak, Schiphol en de Jaarbeurs in Utrecht vielen vaak onder de duurdere McDonald's-vestigingen."
Zeer efficiënt georganiseerd
Volgens Dirk Mulder, retailspecialist bij ING, staat de Nederlandse horeca bekend om zijn hogere prijzen. "Het heeft te maken met verschillende kostenstructuren", vertelt Mulder. "Aan de ene kant zijn we zeer efficiënt georganiseerd binnen de keten: de processen van productie en distributie verlopen heel goed. Maar aan de andere kant hebben we hogere salarissen in vergelijking met andere landen."
De hoge kostprijzen in Nederland vertalen zich naar een hogere prijs voor een Nederlandse Big Mac-menu.
Aan de inkoopkosten ligt het niet, die zijn voor alle McDonald's-vestigingen vergelijkbaar, zegt Mulder. "De inkoopkosten in Deventer zijn vergelijkbaar met die van Amsterdam. De hoofdoorzaak van hoge kosten is de huur van het pand en het personeel."
Randstad vs. provincie
De prijs die de consument betaalt, wordt volgens de specialist vooral bepaald door twee aspecten: de mate van concurrentie en de locatie. "In Amsterdam liggen de prijzen bijvoorbeeld hoger omdat de kosten daar ook beduidend hoger liggen."
Deze factoren verklaren de regionale prijsverschillen, maar ook waarom je in dezelfde stad soms duurder of goedkoper uit bent voor een burgermenu. "In het centrum van de stad zijn de huur en de salariskosten hoger."
Tot slot kampen vestigingen in de Randstad ook vaker met snelle wisselingen van personeel, vertelt Mulder. "In landelijke gebieden is dit effect aanzienlijk minder merkbaar."