300 euro

Oud-student ontvangt schadevergoeding na datalek, kun jij die ook claimen?

·Aangepast:
© Getty ImagesOud-student ontvangt schadevergoeding na datalek, kun jij die ook claimen?
RTL

Oud-student Bram Kleisterlee krijgt binnenkort een schadevergoeding van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) omdat zijn privégegevens door een datalek op straat kwamen te liggen. Datalekken zijn aan de orde van de dag: vorig jaar gebeurde het ruim 21.000 keer. Kun je zelf ook een schadevergoeding claimen als het jou overkomt?

In september 2021 lekten de privégegevens van veel studenten van de HAN als gevolg van een hack. Bij Bram ging het naast NAW-gegevens om medische informatie: de reden van zijn studievertraging. "Ik was heel erg kwaad, en teleurgesteld in de HAN. Mijn verhaal daar veilig had moeten zijn", vertelt hij aan Editie NL.

Zaak gewonnen

Een excuus bleef uit, wat hem nog verdrietiger maakte. "Het triggerde me om juridische stappen te zetten." Hij kwam in contact met studentenvakbond AKKU, die hem in het proces wilde bijstaan. Afgelopen woensdag oordeelde de kantonrechter dat de HAN inbreuk heeft gemaakt op de privacywet AVG. Bram heeft recht op een schadevergoeding van 300 euro.

"Ik ben ontzettend blij", vertelt Bram. "Sowieso met de erkenning dat ik niet gek ben en dat de HAN in gebreke is gebleven. Het blijft supervervelend dat mijn gegevens gelekt zijn, maar dit is wel het bewijs dat zo'n grote instelling er niet zomaar mee wegkomt." 

57 datalekken per dag

In 2022 waren hebben ruim 21.000 datalekken plaatsgevonden. Dat komt neer op zo'n 57 per dag. De afgelopen vijf jaar hebben er ruim 114.000 datalekken plaatsgevonden.

Bron: Autoriteit Persoongegevens

Tech- en privacyjurist Menno Weij vindt het goed dat het Bram en de AKKU gelukt is. "Het laat zien dat het in je eentje – met een beetje hulp – mogelijk is. Ik vind het goed dat de kantonrechter aandacht besteedt aan de menselijke kant van het verhaal."

Maar makkelijk is het volgens hem niet om dit voor elkaar te krijgen. "Allereerst wordt er gekeken naar de mate van verwijtbaarheid van het bedrijf of de instantie. Kun je bewijzen dat de organisatie echt nalatig is geweest? Wisten zij ervan of niet? En hebben ze er alles aan gedaan om een hack te voorkomen?"

Hogeschool betaalt hacker niet, honderdduizenden privégegevens op straat
Lees ook

Hogeschool betaalt hacker niet, honderdduizenden privégegevens op straat

Daarnaast maakt het uit welke informatie er precies gelekt is. "Een identiteitsbewijs of medische gegevens zijn gevoeliger dan bijvoorbeeld alleen een emailadres."

Ten slotte zal het ervan afhangen of je kunt aantonen wat de schade is. "Heb je allemaal nieuwe pasjes moeten aanschaffen? Of ben je erg onzeker geworden en ondervind je daar psychologische schade van? Dat speelt allemaal mee."

Duur en tijdrovend

In je eentje een zaak aanspannen is volgens de jurist een risico. "Er zijn partijen die massaclaims opzetten, maar daar zit een commerciële markt achter. Als individu kost het je veel tijd en geld. De vergoeding dekt vaak de kosten niet eens. Dus je bent eigenlijk de pineut."

Bram heeft het geluk gehad dat rechtenstudenten van AKKU het werk op zich hebben genomen. "Het was een lang proces, dus het is goed om van tevoren bij jezelf na te gaan hoe zinvol het in jouw geval is. Als je je tekort gedaan voelt en als het gaat om kwetsbare gegevens, dan kun je er ook voor kiezen. Maar als je jezelf het proces kan besparen, zou ik dat doen."

Wat hij gaat doen met de 300 euro? "Niets bijzonders. Ik wil degene van AKKU die mij veel heeft bijgestaan graag een tegemoetkoming geven. Verder zal het naar mijn spaarrekening gaan."

Lees meer over
DatalekStudentenEditie NL Link in bioGeldSchadevergoeding