1000 containers

VS: Noord-Koreaanse wapenleveranties aan Rusland zijn begonnen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVS: Noord-Koreaanse wapenleveranties aan Rusland zijn begonnen
RTL

Rusland heeft wapens geleverd gekregen uit Noord-Korea. Dat heeft het Witte Huis gezegd. Er werd al langer over gespeculeerd dat Rusland had aangeklopt bij het Noord-Koreaanse regime voor wapens.

Rusland kampt sinds het begin van zijn invasie in Oekraïne met steeds verder oplopende wapentekorten. In de eerste maanden van de oorlog schoten de Russen zo'n 60.000 granaten per dag af. Die aantallen halen ze al lang niet meer, omdat ze domweg niet genoeg munitie hebben. 

1000 containers

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Rusland inmiddels 1000 containers met wapens en munitie uit Noord-Korea gekregen.  

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Bezoek aan Rusland

Vorige maand nog bezocht de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un Rusland. Achter gesloten deuren werden toen hoogstwaarschijnlijk de wapenleveranties beklonken. Aangenomen wordt dat Noord-Korea in ruil heeft gevraagd voor Russische hulp bij hun kernwapenprogramma.

Maar voor de ogen van de televsiecamera's werd over dat alles niet gesproken en voerden de twee leiders een toneelstukje op: 

De Russische president Poetin en leider van Noord-Korea Kim Jong-un ontmoetten elkaar op de Russische lanceerbasis Vostotsjni. Hoogstwaarschijnlijk stonden er bij de ontmoeting met Poetin vooral wapendeals op de agenda.

Vorige week was volgens het onderzoekscentrum Beyond Parallel al op satellietbeelden te zien dat er een 'ongekend aantal' goederenwagons op het punt stonden om de grens tussen Noord-Korea en Rusland over te steken. Een anonieme bron binnen de Amerikaanse overheid zei ook al tegen nieuwszender CBS dat de leveringen begonnen waren. 

Lees meer over
Oorlog in OekraïneRuslandNoord-KoreaOekraïne