Miljarden verdampen

Paniek op Amsterdamse beurs: banken en verzekeraars fors in de min

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Kim van DamPaniek op Amsterdamse beurs: banken en verzekeraars fors in de min
RTL

De paniek op de beurs na de val van de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) is niet gestut na de sussende woorden van de Amerikaanse overheid en toezichthouders. Banken als ABN Amro en ING gaan hard onderuit op het Damrak.

De verliezen zijn inmiddels opgelopen tot zo'n 7 procent voor ABN Amro en branchegenoot ING. Ook verzekeraar Aegon, met een flink belang in de Verenigde Staten, is een van de slachtoffers. Dat bedrijf verloor iets meer dan 4 procent van zijn waarde.

Miljarden verdampt

Alleen ING verliest al zo'n 3,3 miljard euro aan beurswaarde op dit moment. ABN Amro is ruim een miljard minder waard geworden in een paar uur tijd. Aegon verliest ongeveer een half miljard aan waarde. De drie fondsen bij elkaar zijn daarmee nu al meer dan 4,8 miljard euro aan waarde verloren.

De financiële instellingen sleuren de rest van de Amsterdamse beurs mee in hun val. De AEX-index staat op een verlies van ruim 2 procent, iets na 11 uur vanochtend.

Overheden VS en VK grijpen in: tweede bank dicht, compensatie voor klanten
Lees ook

Overheden VS en VK grijpen in: tweede bank dicht, compensatie voor klanten

Een woordvoerder van ING wil niks kwijt over de koersval of de mogelijke reden daarvoor. "Het is ons beleid om daar niets over te zeggen."

Crisis om Silicon Valley Bank

De koersdalingen volgen na een weekend van crisismanagement in de Verenigde Staten. Daar greep de overheid hard in bij twee banken, naast SVB ook bij de Signature Bank. Die twee banken, waarvan de eerste failliet is, zijn overgenomen door de overheid.

Die garandeert dat klanten van de bank hun spaargeld terugkrijgen, ook als dat (veel) meer is dan de gegarandeerde 250.000 dollar. De Britse tak van SVB is verkocht aan HSBC, waarmee de spaartegoeden van deze klanten ook veilig zijn. 

Beleggers niet gered

Investeerders in SVB, zoals aandeelhouders en obligatiehouders, worden echter niet gered. Beleggers lijken er echter niet van overtuigd dat met de maatregelen een verspreiding van de financiële problemen bij SVB naar andere banken zal worden voorkomen. 

Er lijkt een vierde Amerikaanse bank in de problemen te komen: de First Republic Bank. In de handel voorbeurs verliest het aandeel bijna 60 procent van z'n waarde. Dit weekend maakte de bank bekend dat het extra geld heeft geleend van de Federal Reserve en de zakenbank JPMorgan Chase & Co. 

Nieuwe bankencrisis?

Dreigt er een nieuwe bankencrisis, vergelijkbaar met die van 2008, na de val van Lehman Brothers? Voorlopig niet, analyseert Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z. "Maar de paniek is wel groot."

Toch zijn er wel grote verschillen met toen, merkt hij op. De banken die gered zijn, hadden hele specifieke problemen. SVB bediende veel klanten uit de tech-startup-wereld. "Met heel veel cash. Maar startups hebben het de afgelopen maanden ook heel lastig gehad, door hogere rentes en lagere waarderingen", beschrijft Veenstra.

Mismatch

Dat leidde bij sommige bedrijven zelfs tot ontslagrondes. In ieder geval is er geld nodig, waarvoor bedrijven aanklopten bij de bank. Dat gebeurde meer dan waar banken op hadden gerekend. "Een mismatch", aldus Veenstra.  

De mismatch draait om hoe een bank het spaargeld heeft geïnvesteerd dat door klanten bij hen is gestald. Bij de banken die nu in de problemen zijn geraakt, zat veel geld in obligaties. Dat zijn leningen met een langere looptijd. Als er ineens meer spaargeld wordt opgeëist dan waar een bank op rekende, moeten de obligaties worden verkocht, met verlies. 

En de vraag is nu of dit bij andere banken ook speelt. Beleggers lijken bang te zijn van wel, getuige de verkoopgolf op de beurzen. Veenstra ziet wel verschillen. De Nederlandse banken hebben grotere buffers om tegenslagen op te vangen. Dat komt onder meer omdat ze onder strenger toezicht staan. "Dit waren kleine regionale banken in de VS, waar bijna geen toezicht op was", aldus Veenstra. 

Lees meer over
ING BankABN AMROFederal ReserveBankenZ link in bio