Ministerie gaf tonnen subsidie aan sigarettenfabrikant Philip Morris
Sigarettengigant Philip Morris heeft van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een subsidie gekregen van 268.000 euro. Tweede Kamerleden reageren verbaasd. "Dit verwacht je gewoon niet. Dit zou je niet moeten willen."
De subsidie werd in 2021 verstrekt aan Philip Morris om de productielocatie in Bergen op Zoom te verduurzamen, ontdekte RTL Z. Daar maakt de fabrikant onderdelen (zogenaamde halffabricaten) voor e-sigaretten maar ook nog voor gewone sigaretten.
Het geld is verstrekt in het kader van de zogenoemde VEKI-regeling, laat een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland weten. Dat is de organisatie die namens EZK subsidies verstrekt.
Voldeed aan de voorwaarden
"Deze regeling is gericht op CO2-besparende maatregelen waarvan de werking is bewezen en de terugverdientijd langer dan vijf jaar is." Philip Morris voldeed simpelweg aan de voorwaarden, en dus werd de subsidie verstrekt.
Uiteindelijk heeft Philip Morris de subsidie teruggestort, omdat het de maatregelen waarvoor subsidie was aangevraagd toch niet ging uitvoeren. "In de tweede helft van 2021 heeft PMI besloten om dit losstaande initiatief te heroverwegen", laat een woordvoerder van Philip Morris weten.
Absurd
Maar het feit dat er überhaupt subsidie beschikbaar wordt gesteld aan de tabaksindustrie schiet zowel oppositie- als coalitiekamerleden in het verkeerde keelgat. "Deze casus laat zien waarom we strenge regels willen voor dergelijke fabrieken", zegt Suzanne Kröger van GroenLinks. "Strenge eisen, zelf betalen."
Als het product daardoor duurder wordt, is dat wat Kröger betreft juist goed. "Absurd dat we geld voor verduurzaming in fabrieken stoppen waar we vanaf willen."
Dodelijke industrie niet subsidiëren
CDA-Kamerlid Anne Kuik is het daarmee eens. "Dit verwacht je gewoon niet. Het verbaast mij dat dit zo kan. Dit zou je niet moeten willen."
"Dit soort dodelijke industrieën moeten we niet subsidiëren", vervolgt Kuik.
Binnen drie jaar CO2-neutraal
Philip Morris benadrukt dat het ook zonder de subsidie werk maakt van een verduurzamingsslag. De fabriek in Bergen op Zoom moet binnen drie jaar CO2-neutraal worden. Daarvoor zou 17 miljoen dollar, omgerekend 15,5 miljoen euro, beschikbaar zijn gesteld door het moederbedrijf.
RTL Z houdt de overheidsuitgaven nauwlettend in de gaten. Kom jij iets opmerkelijks tegen? Neem dan gerust contact op: matthias.pauw@rtl.nl