Dit kosten de 1- en 3-jaarscontracten bij energieleveranciers
Sinds vandaag is het een stuk duurder geworden om tussentijds je energiecontract op te zeggen, en daarom durven leveranciers het weer aan om langjarige contracten aan te bieden. Bij alle grote leveranciers kun je inmiddels weer contracten afsluiten waarbij je tarieven voor lange tijd vast staan.
Door de enorm gestegen prijzen waren er de afgelopen jaren geen tot amper mogelijkheden om een nieuw vast contract af te sluiten bij energieleveranciers. Maar door de sterk gedaalde prijzen én nieuwe opzegregels zijn ze weer helemaal terug van weg geweest.
Onder het prijsplafond
De grote drie, Essent, Vattenfall en Eneco, maakten vanochtend allemaal hun nieuwe tarieven bekend. Alle tarieven liggen inmiddels op of onder het prijsplafond van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
En dat er wat te kiezen valt, blijkt wel. De verschillen zijn namelijk behoorlijk groot. Voorlopig is Eneco van de grote jongens behoorlijk goedkoper dan de andere leveranciers, gevolgd door Vattenfall.
Dalende prijzen
De energieprijzen zijn al maanden achtereen hard aan het dalen. Dat heeft een aantal belangrijke redenen. In de eerste plaats is het Europa gelukt om het Russische gas te vervangen door heel erg veel vloeibaar gemaakt gas (LNG) te importeren. Dat wordt via grote schepen vanuit landen als Qatar hierheen vervoerd.
Verder zijn huishoudens en bedrijven door de enorm hoge prijzen veel minder gaan verbruiken de afgelopen jaren. Het aanbod is dus verhoogd en de vraag verlaagd, wat tot dalende prijzen zorgt. Er is immers geen vrees voor een tekort nu.
Ook de relatief zachte winter heeft zijn werk gedaan. Daardoor zijn de gasvoorraden die landen hebben aangelegd bij lange na niet leeg. Daardoor hoeft er ook voor de komende winter weer minder ingekocht te worden.
Opzegvergoeding hoger
Dat het toch nog vrij lang heeft geduurd tot er weer vaste contracten werden aangeboden, heeft vooral te maken met nieuwe overstapregels. Tot gisteren was je maximaal 100 euro kwijt om je gas en stroom tussentijds op te zeggen.
Sinds vandaag geldt voor nieuwe contracten dat je de energieleverancier moet compenseren voor de misgelopen inkomsten als jij tussentijds vertrekt. Als de prijzen stijgen en leveranciers het gas en de stroom die jij niet afneemt duurder kunnen verkopen, kost het je niks. De leverancier lijdt dan namelijk geen schade.
Maar als de prijzen dalen en leveranciers achterblijven met duur ingekochte energie die ze niet voor dezelfde prijs kunnen leveren aan een ander, moet je dokken. In feite wordt overstappen daardoor dus een stuk duurder, want de meeste mensen doen dat als de prijzen dalen en ze dus ergens anders goedkoper uit zouden zijn.