Stikstof en arbeidsmarkt

Van jonge boer tot woningzoeker: langer wachten door val kabinet

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPVan jonge boer tot woningzoeker: langer wachten door val kabinet
RTL

Waar ze normaal gesproken tegenover elkaar staan, zijn vakbonden en werkgevers eensgezind als het over de val van kabinet-Rutte IV gaat. Ze zijn teleurgesteld, omdat de aanpak van de grote dossiers nog meer vertraging oploopt. Jonge boeren, statushouders en woningzoekenden worden daar waarschijnlijk de dupe van.

De grootste werkgeversorganisatie, VNO-NCW en MKB Nederland, 'betreurt' de val van het kabinet. De lobbyorganisatie wijst op de 'grote en urgente opgaven' zoals de arbeidsmarkt en woningbouw. "Ons land loopt op diverse terreinen vast."

En daarom is de val volgens Sharon Dijksma samen te vatten in één woord: 'Onbezonnen'. "Stilstand is nu onverantwoord", aldus Dijksma, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Gemeenten werken samen met de rijksoverheid om het woningtekort kleiner te maken, maar ook op het gebied van huisvesting voor statushouders en financiële bijstand aan mensen in kwetsbare posities. 

Nalezen: zo viel het vierde kabinet-Rutte
Lees ook

Nalezen: zo viel het vierde kabinet-Rutte

De aanpak van de grote dossiers - met stikstof en migratie voorop - kan niet wachten tot er een nieuw kabinet is, aldus VNO-NCW. Zolang dat er niet is, blijven boeren en tuinders in onzekerheid zitten, reageert landbouworganisatie LTO. "De toch al moeizame zoektocht naar toekomstperspectief duurt voor", reageert voorman Sjaak van der Tak.

Het zijn vooral jonge boeren en tuinders die hier de dupe van worden, omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn, voegt hun belangenvereniging Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt toe

FNV: 'Rug naar de mensen'

Bij vakbond FNV is er vooral teleurstelling over wat het kabinet heeft bereikt, en minder over de val. Vooral het beleid om de klap van de hoge energierekening te verzachten was volgens de vakbond niet voldoende. 

Het kabinet Rutte IV keerde zijn rug naar 'de mensen', aldus voorzitter Tuur Elzinga. Een grote groep mensen 'werkt zich drie slagen in de rondte' maar zit alsnog in een onzekere situatie, weet de vakbond. "Terwijl er al twee jaar op rij recordwinsten worden gemaakt, zijn zij al werkend armer geworden."

"Miljoenen werkenden kunnen moeilijk rondkomen of hoppen al jaren van het ene naar het andere flexcontract. Al 10 jaar zit de arbeidsmarkt vast", constateert de andere grote vakbond, CNV. Dat het kabinet is gevallen, is volgens CNV 'triest maar onvermijdelijk'. 

Controversieel of niet?

Het is nog niet duidelijk over welke onderwerpen het demissionaire kabinet geen besluiten zal nemen. Dossiers waar geen politieke overeenstemming over is, worden door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Dat betekent dat deze niet behandeld zullen worden, het kabinet doet alleen nog maar de lopende zaken. 

Dat kunnen ook grote dossiers zijn, zoals de oorlog in Oekraïne. Bij het vorige kabinet werden nog wel besluiten genomen over de coronacrisis en de toeslagenaffaire. 

In nog geen 24 uur werd het lot van het kabinet-Rutte IV bezegeld. Een terugblik op de gebeurtenissen.
Lees meer over
VNO-NCWMKB-NederlandFNVCNVVal kabinet-Rutte IVKabinet-Rutte IV