Elektronicaketen BCC is failliet, 1000 banen weg
Elektronicaketen BCC is bankroet. Een woordvoerster de rechtbank Amsterdam bevestigt dat het faillissement gisterenmiddag is uitgesproken. De 1000 werknemers van BCC verliezen hun baan. Mogelijk zal de werkgelegenheid deels behouden kunnen blijven, als de curatoren een doorstart realiseren.
Vorige week vroeg en kreeg de kwakkelende winkelketen al uitstel van betaling, omdat ze niet meer aan haar betalingsverplichtingen kon voldoen. Gisterenochtend meldde RTL Z dat bewindvoerders Joris Lensink en Thijs Hekman geen kans meer zagen om het bedrijf voort te zetten buiten een bankroet, en daarom faillissement hadden aangevraagd.
Faillissement uitgesproken
Dat faillissement is dus inmiddels uitgesproken. Lensink en Hekman moeten nu als curator het faillissement afwikkelen. Daarbij zullen zij onder meer proberen om de gezonde bedrijfsonderdelen te verkopen aan een nieuwe eigenaar. Met zo'n doorstart zou een deel van de 1000 werknemers hun baan kunnen behouden.
"We gaan er als CNV alles aan doen om de getroffen medewerkers te ondersteunen", zegt bestuurder Leon van der Elsken van vakbond CNV in een persbericht. "Misschien vindt de curator nog een partij voor een eventuele doorstart. Maar veel mensen zullen op zoek moeten naar een andere baan."
BCC is met 58 winkels en een webshop een van de grootste witgoed- en elektronicaketens in Nederland. Het bedrijf werd eind 2020 door de toenmalige Franse eigenaar FNAC verkocht aan Mirage Retail Group, het bedrijf achter Blokker en Intertoys.
Forse verliezen
BCC maakt al jaren forse verliezen. Het bedrijf kampte met hevige concurrentie van webwinkels als Coolblue en Bol.com, en grote concurrenten als Mediamarkt.
Ook nieuwe eigenaar Mirage wist geen succes van BCC te maken. De afgelopen jaren werd de winkelketen geraakt door de winkelsluitingen in de coronaperiode en de kostenstijgingen van de afgelopen anderhalf jaar.