Vele miljarden naar AI: strijd tussen techgiganten is losgebarsten
Het toevoegen van een AI-chatbot aan WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger brengt kunstmatige intelligentie in één klap naar honderden miljoenen gebruikers. Ondertussen investeren ook andere bedrijven volop in de technologie, in de hoop nieuwe producten en diensten te creëren.
Stel je voor, je zit met je vrienden in een Whatsapp-groepschat en er is discussie welke wandelroute jullie het beste kunnen nemen tijdens een aanstaande stedentrip. De nieuwe chatbot brengt jullie opties direct in de chat naar voren, zodat de groep vervolgens kan beslissen welke route het meest geschikt is. Maar de bot kan ook vragen beantwoorden die je anders een zoekmachine zou stellen.
Meta AI
Dit is het voorbeeld dat moederbedrijf Meta geeft bij de bekendmaking van chatbot Meta AI. De geautomatiseerde gesprekspartner komt met meer AI-functies, zoals het genereren van teksten en afbeeldingen.
Door middel van 'prompts' (zoekopdrachten of commando's) kan je bijvoorbeeld snel de achtergrond van een foto veranderen. Denk aan een opdracht als: "Zet me voor het noorderlicht." De chatbot is voorlopig alleen in de VS beschikbaar, wanneer Nederland volgt is onbekend.
Chatbots zijn onderdeel van de nieuwe technologische wedloop tussen bedrijven die investeren in artificiële intelligentie (AI). De bekendste tot dusver is het revolutionaire ChatGPT van maker OpenAI, waarvan ook mede-eigenaar Microsoft gebruikmaakt in zijn zoekmachine Bing en kantoorsoftwarepakket Office (Copilot).
Unieke teksten genereren
Andere Amerikaanse voorbeelden zijn Bard (Google), Sparrow (Deepmind, dochterbedrijf van Google-moeder Alphabet) en Claude (startup Anthropic). In China heb je onder meer Doubao (ByteDance), Ernie Bot (Baidu) en sinds kort Hunyuan Aide (Tencent).
ChatGPT, waarvan de eerste versie uitkwam in november, werd een mondiale hype. Voor het eerst ervaarden mensen over de hele wereld zelf wat AI voor hen in de praktijk kan betekenen. Het populaire computerprogramma kan antwoord geven op complexe vragen en genereert aan de lopende band nieuwe unieke teksten; van een mailtje en een sollicitatiebrief, tot het schrijven van code in een programmeertaal en een lang werkstuk binnen een minuut.
De nieuwste versie (GPT-4) genereert teksten tot 25.000 woorden en kan intussen ook foto's, video's en sinds kort spraakberichten verwerken. Het is bovendien een 'zelflerend' taalmodel: terwijl het wordt gevoed met nieuwe teksten en informatie van het internet, verbetert het algoritme zichzelf voortdurend en herstelt het de taal- en spelfouten die er nu nog vaak inzitten. Het is, kortom, duidelijk dat even iets googelen er in de nabije toekomst heel anders uitziet.
Razendsnelle ontwikkelingen
De ontwikkelingen gaan razendsnel en een voorsprong op de concurrentie mag wat kosten. Eergisteren werd bekend dat webwinkel- en techreus Amazon tot 4 miljard dollar investeert in het in 2021 opgerichte bedrijf Anthropic. Dat heeft met Claude een eigen versie van ChatGPT waarmee een gebruiker nog langere gesprekken kan houden en die langere teksten nog sneller paraat heeft.
Het is de volgende miljardeninvestering in kunstmatige intelligentie in 2023, dat door adviesbureau McKinsey al het 'doorbraakjaar van generatieve AI' wordt genoemd. In de eerste 6 maanden van dit jaar staken investeerders wereldwijd 14,1 miljard dollar (13,3 miljard euro) in generatieve AI-startups, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker CB Insights. Dat is aanzienlijk meer dan in de vier jaar daarvoor (gemiddeld 1,9 miljard dollar)
Microsoft neemt het grootste deel van die nieuwe investeringen voor zijn rekening. Begin dit jaar onthulden zakelijk persbureau Bloomberg en nieuwssite Semafor dat Microsoft de komende jaren 10 miljard dollar gaat investeren in OpenAI. Microsoft bezit nu 49 procent van de aandelen van OpenAI, dat dit jaar naar verwachting 1 miljard dollar omzet haalt - een bedrag dat volgend jaar al snel zal oplopen.
Nadat Microsoft in de zomer van 2019 een belang nam van 1 miljard dollar in OpenAI, is het balletje gaan rollen. OpenAI zou bij een aankomende investeringsronde worden gewaardeerd op een bedrag tussen de 80 en 90 miljard dollar.
Dat zou een verdriedubbeling zijn in vergelijking met een jaar geleden. Meta investeert sinds 2013 in AI, maar zag de laatste jaren veel van zijn meest talentvolle AI-ontwikkelaars bij het bedrijf vertrekken en moet door de snelle opkomst van ChatGPT een inhaalslag maken.
Opvolger smartphone?
Het eindelijke doel van al deze bedrijven is om AI-technologie ook te verwerken in fysieke consumentenproducten voor de massa. Deze week maakte zakenkrant Financial Times bekend dat OpenAI in vergaande gesprekken is met Jony Ive, de bekende ontwerper van de iPhone.
Ive verliet Apple in 2019, en zou al een brainstormsessie hebben gehad met OpenAI-topman Sam Altman over hoe zo'n AI-apparaat er in de toekomst uit zou kunnen zien.
Daarbij wordt in Silicon Valley al volop gefantaseerd of zo'n apparaat misschien de opvolger kan zijn de smartphone, die we vooral bedienen met een aanraakscherm.
Masayoshi Son, de oprichter van de Japanse techinvesteerder SoftBank, zou ruim 1 miljard dollar willen investeren in het project. Want hoewel er tegenwoordig VR-brillen en 'slimme' speakers zoals Amazon's Echo of Google Home op de markt zijn, komt voorlopig niets in de buurt van de smartphone die miljarden mensen in hun zak hebben zitten.