Hier en daar een straatje erbij: hoe kleinschalige bouw de woningnood kan oplossen
Met 'een straatje erbij' aan bestaande wijken aan de randen van een gemeente kun je een groot deel van de woningnood oplossen. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), in een nieuwe studie waarin ze die theorie in de praktijk getoetst hebben.
De woningnood in Nederland is groot. Het tekort aan huizen wordt geschat op meer dan 300.000. Het lijkt een doekje voor het bloeden, maar heel veel kleine straatjes bijbouwen, op talloze plekken in Nederland, lost een aanzienlijk deel van dat tekort op.
Eenvoudiger
Het is een stuk eenvoudiger dan grootse projecten voor nieuwbouwwijken, met veel vergunningsprocedures. En bovendien hoef je niet te denken aan supermarkten, basisscholen, kinderopvang en andere noodzakelijke voorzieningen. Die zijn er immers al, in die bestaande wijk naast dat 'straatje erbij'.
Naast, want feitelijk bouw je in veel gevallen dan in het groen: buiten bestaand stedelijk gebied. En daar wordt niet iedereen blij van.
Het Economisch Instituut voor de Bouw sprak de afgelopen tijd met 23 gemeenten in de provincie Noord-Holland. Eerder had het EIB al op de kaart van de provincie een aantal plekken aangegeven waar best een straat extra kon worden gebouwd en kwam toen tot een zogeheten ruimtelijk potentieel van ongeveer 300.000 woningen.
Dat wil zeggen dat er volgens de onderzoekers in principe ruimte is, niet dat er ook per definitie zoveel huizen gebouwd zouden moeten worden. Dat moet ook afgestemd worden op de lokale vraag naar nieuwe huizen, die in veel gevallen lager is.
Gesprekken
Nu wilden de onderzoekers ook in de praktijk zien of dat inderdaad zou kunnen. Uit de gesprekken met wethouders en ambtenaren komt naar voren dat er ruimtelijk potentieel is voor 220.000 woningen in Noord-Holland, via kleinschalige woningbouw.
Minder dus dan eerst gedacht, vanwege allerlei soorten belemmeringen die lokaal spelen. Maar nog altijd boven de doelstelling voor de provincie. De bedoeling is dat er de komende jaren 180.000 woningen bijkomen in Noord-Holland.
Politiek aan zet
Toch wordt deze bouwstrategie nog weinig gehanteerd. Volgens het EIB heeft dat vooral te maken met landelijk, provinciaal of gemeentelijk beleid, dat bouwen aan de randen van gemeenten - dat is vaak in het groen - niet toestaat. Dat extra straatje kan zomaar het uitzicht belemmeren, of het landschap verstoren.
Een aantal partijen in de Tweede Kamer en demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge (CDA), verantwoordelijk voor volkshuisvesting, reageerden eerder al positief op het concept van 'een straatje erbij'. Toch zijn er ook partijen die de voorkeur geven aan uitsluitend binnenstedelijk bouwen.
Hoe de verhoudingen precies liggen, is onduidelijk omdat er nog nooit over dit idee is gestemd, aldus politiek verslaggever Ron Kragten. Het is bovendien ook niet aan de Tweede Kamer, want uiteindelijk bepalen de Provinciale Staten waar de grenzen van de zogeheten 'rode contouren' liggen.