WK voetbal in 2030 op 3 continenten: en dan vier jaar later in Saoedi-Arabië?
In 2030 gaat het wereldkampioenschap voetbal naar zes landen, verdeeld over drie continenten: Europa, Afrika én Zuid-Amerika. Vanwege het honderdjarig bestaan van het WK, beweert de FIFA. Maar is dat ook echt de reden, of maakt dit de weg vrij om vier jaar later alweer te kunnen kiezen voor een Aziatisch land: Saoedi-Arabië?
Nog geen jaar geleden vond het veelbesproken toernooi plaats in Qatar. Er was veel kritiek op de slechte werkomstandigheden voor arbeidsmigranten. Maar diezelfde discussie kan straks weer de kop opsteken nu Saoedi-Arabië zich, na te zijn gepasseerd voor de organisatie van het WK in 2030, toch weer meldt bij de FIFA.
Opmars Saoedi-Arabië
Het west-Aziatische land probeert de laatste jaren vaste voet aan de grond te krijgen als het gaat om betaald voetbal. Er wordt veel geld geïnvesteerd: afgelopen zomer gaf de Saoedische competitie (de Saudi Professional League) honderden miljoenen euro's uit om nieuwe spelers als Sadio Mané, Neymar en Karim Benzema bij verschillende clubs te kunnen inlijven.
De mogelijke organisatie van het WK voetbal in 2034 past in die lijn. Het land timmert de laatste jaren enorm aan de weg op sportgebied, zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake. "Ze hopen dat door het aantrekken van grote spelers, de kinderen ook worden aangespoord om te gaan voetballen."
De kans dat de Saoedi's het WK straks ook echt mogen organiseren, is behoorlijk gestegen nu de FIFA gisteren bekendmaakte dat landen die zijn aangesloten bij de bonden uit Azië (AFC) en Oceanië (OFC) biedingen mogen doen om het toernooi in 2034 te organiseren. Voor Van den Wall Bake is er geen twijfel wie dan het WK mag organiseren: "FIFA-baas Gianni Infantino zal er alles aan doen om het naar Saoedi-Arabië te halen."
Toch verwacht de sportmarketeer niet dat de keus voor Saoedi-Arabië straks net zoveel kritiek oogst als indertijd die voor Qatar. "In Qatar werden twaalf stadions uit de grond gestampt, totaal ongeloofwaardig voor zo'n klein landje. In Saoedi-Arabië ligt dat heel anders: daar zijn veel clubs die kunnen profiteren van de stadions. Het zal echt fantastisch georganiseerd worden."
Daarnaast hebben ze echt wel geleerd van het WK in Qatar, zegt Van den Wall Bake. "Er staan intelligente mensen aan het roer en ik weet zeker dat zij het heel anders aan zullen pakken. Dat zie je ook wel aan andere sportevenementen die daarheen zijn gegaan, zoals Formule 1 en golf. Ze hebben het doel om zich neer te zetten voor toeristen en daar zijn ze goed mee bezig."
Kritiek op FIFA
Tijdens het WK in Qatar kreeg FIFA-baas Infantino een hoop kritiek te verduren. Zo zei hij over de arbeidsmigranten in Qatar: "Als je iemand werk geeft, zelfs onder zware omstandigheden, geef je hem waardigheid en trots."
Infantino ligt niet alleen als voorzitter van de FIFA onder vuur. De geboren Zwitser werd in 2020 strafrechtelijk onderzocht nadat hij geheime ontmoetingen had gehad met Michael Lauber, een hoge functionaris van het Zwitserse Openbaar Ministerie. Dat was streng verboden, omdat de Zwitserse justitie juist op dat moment onderzoek deed naar corruptie binnen de FIFA.
Niet lang na dit onderzoek vertrok Infantino naar Qatar, zogenaamd om Qatar te helpen met de voorbereidingen van het WK. Van den Wall Bake: "Zodra het WK naar Saoedi-Arabië gaat, zal hij daar ook weer achteraan reizen."
In de aanloop naar het WK in Qatar, vorig jaar, legde RTL Z in deze video uit waarom ook Westerse landen niet overgingen tot een boycot van het toernooi: