Nederland bevriest bijna 400 miljoen euro aan Russische tegoeden
Nederlandse banken en trustkantoren hebben inmiddels voor bijna 400 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren. Het gaat om geld en ander vermogen van mensen en bedrijven die op de Europese sanctielijst staan.
Inmiddels is er in totaal voor 391.944.031 euro aan tegoeden bevroren, schrijft minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Kamer. Banken hebben voor bijna 145 miljoen bevroren. De trustsector is goed voor 242,6 miljoen euro.
Daarnaast hebben pensioenfondsen nog een paar meldingen gedaan ter waarde van 379.886 euro en beleggingsinstellingen waren goed voor bevriezingen van in totaal 3,9 miljoen euro.
6 miljoen
Daarmee is er een flinke inhaalslag gemaakt sinds de laatste keer dat Kaag een update gaf, vorige week maandag. Toen werd nog gemeld dat er voor slechts 6 miljoen euro aan tegoeden vast was gezet. Daar werd wel al bij gezegd dat de cijfers achterliepen bij de werkelijkheid.
Vooral bij de banken is het aantal meldingen opgelopen sinds vorige week maandag. Zij hebben samen 38 'klantrelaties' in hun systemen gevonden met Russen en Russische bedrijven die op de sanctielijst staan. Begin vorige week waren dat er nog maar 8.
Opmerkelijk is dat bij de trustsector het aantal meldingen niet enorm is toegenomen (van 120 naar 130), maar het bedrag dat daarmee gemoeid is, is juist geëxplodeerd. Van welgeteld 0 euro naar 242,5 miljoen euro.
Trustsector?
Trustbedrijven verlenen diensten aan andere bedrijven. Ze zetten bijvoorbeeld juridische structuren op met dochterondernemingen en leveren daarvoor vaak ook bestuurders. Ook kunnen ze onder meer de administratie en belastingaangiftes voor die vennootschappen doen.
De keerzijde is dat er ook een web aan ondernemingen kan ontstaan, waarvan onduidelijk is voor de buitenwereld wie daar uiteindelijk achter schuil gaat. Daarom maken bedrijven en personen die pottenkijkers liever buiten de deur houden ook graag gebruik van de diensten van trustkantoren.
Geld staat vast
Vorige week schreef Kaag nog dat er geen tegoeden waren bevroren door de trustsector, omdat die trustkantoren zelf niet daadwerkelijk beschikking hebben over het vermogen van hun klanten. Inmiddels is dat beeld behoorlijk veranderd.
Ook al hebben de trustbedrijven zelf het geld niet in handen, ze hebben wel inzicht in het vermogen dat in de bedrijven zit die ze beheren namens klanten die op de sanctielijst staan. Omdat die bedrijven worden bestuurd door de Nederlandse trustkantoren, kunnen zij er voor zorgen dat het vermogen nergens heen kan. En dus is het bevroren.