Arbeidsmigranten in de knel: leven in vrachtwagencabine of zeecontainer
Het gebrek aan huisvesting voor arbeidsmigranten zorgt nog altijd voor schrijnende situaties in ons land. Ook in Limburg zijn de problemen groot. "Er dreigt een parallelle samenleving te ontstaan."
Paul Geurts weet precies waar je wezen moet. Hij kent de parkeerplaats waar de vrachtwagenchauffeurs geen bed en kamer hebben, maar waar ze in hun cabine leven. Roemenen zijn het, meestal. "Daar ginds is een sanitaire voorziening, maar verder leven ze in hun vrachtwagen."
Hij laat ons de camping zien waar nu nog 42 arbeidsmigranten wonen. "Het moeten er 126 worden." Hij neemt ons mee naar een teeltbedrijf waar een loods tegen de vlakte gaat om plaats te maken voor 'chalets of zeecontainers', waar 800 arbeidsmigranten gehuisvest zullen worden. "Dat zijn er erg veel, ja."
Geurts is voorzitter van de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten Horst aan de Maas, een gemeente in Limburg. Die provincie zag het aantal 'internationale werknemers' tussen 2011 en 2018 'sneller groeien dan alle andere provincies in Nederland', bleek uit onderzoek uit 2020. Voor de periode tot 2030 wordt nog eens een verdubbeling verwacht.
In Horst aan de Maas heeft de komst van al die 'internationale werknemers' grote gevolgen. "De verwachting is dat 1 op de 4 inwoners in 2030 een arbeidsmigrant zal zijn."
Problemen van arbeidsmigratie
De importwerknemers vinden vooral emplooi in wat Geurts 'de blokkendozen' noemt, distributiecentra van logistieke bedrijven. Horst aan de Maas zucht nu al onder arbeidsmigratie, zegt Geurts.
Hij schreef er een brief over aan de Tweede Kamer. Zijn werkgroep deed er onderzoek naar onder inwoners. "Er dreigt een parallelle samenleving te ontstaan", zegt Geurts. Want nieuwkomers en bestaande bewoners spreken elkaars taal niet en er vindt geen uitwisseling plaats.
Hard optreden
Een gemeente verderop weet ook de burgemeester dat arbeidsmigratie met problemen gepaard gaat. "Je komt verschrikkelijke dingen tegen, waarbij echt sprake is van uitbuiting", zegt Antoin Scholten, eerste burger van Venlo. "Daar is een relatie tussen werken en tegelijkertijd loon inhouden voor bedden, bedden die meerdere keren per dag worden beslapen. Daar moeten we hard tegen optreden."
Maar volgens Scholten kan zijn gemeente niet zonder arbeidsmigranten. "We hebben die mensen echt nodig, want anders blijft er gewoon werk liggen, werk dat anderen niet kunnen of niet willen doen."
Krapte op arbeidsmarkt
Volgens Scholten zal de krapte op de arbeidsmarkt ervoor zorgen dat personeel beter behandeld zal worden. "Arbeid is erg schaars, dus je zult ze met goede huisvesting, goed loon en misschien ook taallessen een beetje verwennen, anders komen ze niet meer."
Geurts ziet liever dat even pas op de plaats wordt gemaakt met het naar Nederland halen van nieuwe arbeidsmigranten. Een pleidooi daarvoor van de Arbeidsinspectie noemt hij 'een schot in de roos'.
"Zij zeggen eigenlijk: stop nou eens met de import van die arbeidsmigranten en maak de balans op." Want zorgen al die blokkendozen nou voor werkgelegenheid voor Nederlanders, of alleen voor mensen waar we vervolgens geen woningen voor hebben, vraagt hij zich hardop af.