Subsidiepot voor bedrijven die gasopslag Bergermeer willen vullen
Om ervoor te zorgen dat we in de winter niet in de kou zitten, moeten we nu al gas opslaan. Voor het grotendeels vullen van gasopslag Bergermeer stelt de overheid nu een subsidie van 406 miljoen euro beschikbaar.
De overheid wil met die subsidie energiebedrijven stimuleren om de gasopslag zover mogelijk te vullen. Bergermeer, tussen Alkmaar en Bergen, is de grootste gasopslag van West-Europa waar ook commerciële partijen gas kunnen opslaan. Maar tot voor kort bleef deze voor een flink deel leeg.
Dat komt doordat het Russische staatsbedrijf Gazprom, dat nu nog 40 procent van de gebruikersrechten op de opslag heeft, de gasopslag grotendeels leeg liet. Het bedrijf wordt ervan verdacht vorig jaar de reserves in Nederland doelbewust laag gehouden te hebben, met het oog op de naderende Russische invasie in Oekraïne.
Gazprom gaat ook nu waarschijnlijk de ruimte die het kan vullen, niet gebruiken. Maar de overheid wil dat de ruimte die er is toch gebruiken.
Hoge gasprijs
Daarom kunnen straks ook andere bedrijven, zoals Vattenfall en Essent, zich melden om gas op te slaan in Bergermeer. Ze weten dan dat ze het gas dat ze in de winter moeten leveren aan consumenten en bedrijven, ook daadwerkelijk kunnen leveren.
Maar een probleem is dat de gasprijzen nog steeds een stuk hoger zijn dan een jaar geleden. Gasbedrijven lopen dus het risico dat ze nu tegen een relatief hoge prijs gas moeten inkopen en opslaan en dat in de winter de prijs lager is, zodat ze met verlies moeten verkopen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Om dat risico te verminderen geeft de overheid nu maximaal 406 miljoen euro subsidie. Het bedrag is ook bedoeld om de opslagkosten te vergoeden. Om de subsidie te krijgen moeten bedrijven wel op 1 november gas hebben opgeslagen.
Voor minstens 68 procent vullen
De overheid wil gasopslag Bergermeer voor minstens 68 procent vullen. Andere gasopslagen, in Grijpskerk (provincie Groningen, 2 miljard kuub) en Norg (in Drenthe, 7 miljard kuub), worden volledig gevuld. Zo wordt samen voldaan aan de eis van de EU om de opslagen voor 80 procent te vullen voor de winter.
De toekenning van de subsidie gebeurt in twee rondes. Bedrijven kunnen daarbij aangeven hoeveel vergoeding zij denken nodig te hebben. Hoe lager het bedrag, hoe groter de kans dat hun aanvraag wordt toegewezen.
De overheid wil Bergermeer nu vullen voor maximaal 20 TWh (terrawattuur), dat komt overeen met circa twee miljard kubieke meter gas. Dat komt neer op ruim 5 procent van het totale Nederlandse verbruik van zo'n 37 miljard kubieke meter gas per jaar.
De gasopslagen worden van oudsher in de zomer gevuld. De prijs is dan meestal lager dan in de winter. Ook is de vraag in de zomer lager dan in de winter, zodat het makkelijker is om de gasopslagen te vullen. Dat ligt nu dus anders, vandaar dat er een subsidieregeling in het leven is geroepen.
Inschrijving begint maandag
De inschrijving voor de eerste ronde opent op maandag 30 mei en sluit diezelfde dag om 13.00 uur. De bekendmaking van de toekenningen van die ronde is op woensdag 1 juni. Inschrijven voor de tweede ronde is op dinsdag 7 juni en sluit dezelfde dag om 13.00 uur. De bekendmaking van de toekenningen is donderdag 9 juni.
Ook het Nederlandse staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) gaat gas opslaan in Bergermeer. Het gaat om minimaal 11 terrawattuur, oftewel 1,1 miljard kubieke meter gas. Als bedrijven minder dan 20 terrawattuur opslaan, dan zal EBN het resterende deel opvullen, om tot een vullingsgraad van minstens 68 procent te komen.
Dat kan nog eens maximaal 217 miljoen euro kosten De totale kosten voor het vullen van de gasopslag kosten ons dus bij elkaar maximaal 623 miljoen euro.
Niet alleen voor ons
Het gas dat is opgeslagen in Bergermeer is niet alleen voor Nederland, maar ook voor het VK als daar een tekort is, legt René Peters, gasdeskundige bij TNO, uit. Bergermeer ligt vlakbij een pijplijn van Nederland naar de Britten. Landen in Europa zijn heel goed met elkaar via pijpleidingen verbonden.
Omgekeerd heeft Nederland net over de grens in Duitsland velden waar aardgas is opgeslagen en waaruit wij kunnen putten. Het gas dat aankomt bij de LNG-terminal in de Rotterdamse haven kan Nederland ook niet voor zichzelf houden. Zo gaat een deel daarvan naar Duitsland.