Vis en vlees ook

Groente, fruit en zuivel fors duurder geworden

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPGroente, fruit en zuivel fors duurder geworden
RTL

Het dagelijks leven is in de maand mei opnieuw fors duurder geworden. De inflatie kwam uit op 8,6 procent. Vooral de voedsel- en brandstofprijzen gingen flink omhoog. Er was wel een lichtpuntje: de olieprijs bleef ongeveer gelijk.

Een boodschappenmandje vol eten waar je vorig jaar juni 100 euro voor kwijt was, kostte je in juni van dit jaar 111,20 euro. Vooral zuivel en vlees werd flink duurder in de afgelopen maand.

De oorlog in Oekraïne is ook merkbaar in de supermarkt: producten met graan erin stegen ook in prijs, net als oliën en vetten. Hoe dat zit, leggen we je uit in onderstaande video.

En voor wie denkt: ach, dan schakel ik over op een dieet van vis, groente en fruit. Helaas, die werden ook duurder. Inmiddels stijgen de voedselprijzen iedere maand sinds september 2021. 

Ook brandstof duurder

Ook de gestegen brandstofprijzen zorgen ervoor dat de inflatie hoog blijft in juni. In die maand betaalde je gemiddeld 2,35 voor een liter benzine en 2,14 voor diesel. Dat komt neer op een stijging van zo'n 35 procent in een jaar tijd.

Toch kwam de inflatie ietsje lager uit dan in mei. De energieprijzen stegen namelijk iets minder hard dan in mei. En ook kleding steeg minder hard in prijs. En dat had 'een drukkend effect op de inflatie', aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Pakketbezorgers worstelen met brandstofkosten: prijzen omhoog
Lees ook

Pakketbezorgers worstelen met brandstofkosten: prijzen omhoog

Olieprijs

RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker legt uit hoe het komt dat energie minder hard in prijs is gestegen en waarom dat zorgt voor een ietsje lagere inflatie dan in mei.

Dat komt door de daling van de olieprijs, vertelt Schoenmaker. Die bepaalt voor een groot deel hoe duur brandstof is en daarmee ook wat bedrijven kwijt zijn aan productie- en transportkosten. "Energie domineert de inflatie", vat hij samen. 

En als de olieprijs gelijk blijft, is dat in ieder geval geen reden meer dat producten of diensten nog duurder worden, legt Schoenmaker uit.