Uber Files: Belastingdienst op schoot bij Amerikaanse taxireus
Nadat Uber zijn Europese hoofdkwartier in Amsterdam had gevestigd, was de Nederlandse belastingdienst de taxigigant zeer ter wille, blijkt uit gelekte documenten ingezien door Trouw en het FD. Dat ging ten koste van de belastingdiensten in andere EU-lidstaten.
Om het Uber naar de zin te maken, gingen ambtenaren van de fiscus erg ver. Daarbij werden mogelijk zelfs strafbare feiten gepleegd, melden zowel Trouw als Het Financieele Dagblad. De twee kranten hebben via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en The Guardian inzage gehad in een berg gelekte documenten vanuit het bedrijf.
Vertrouwelijk informatie doorgeven
Zo deed de fiscus lang over het opsturen van bedrijfsinformatie die andere lidstaten in Nederland hadden opgevraagd om in eigen land streng te kunnen optreden tegen het Amerikaanse miljardenbedrijf. Ook heeft een belastingambtenaar vertrouwelijke informatie doorgespeeld naar Uber uit gesprekken die de Belastingdienst voerde met deze andere lidstaten.
En daar hield de hulp aan de techreus nog niet op. Zo werd er bij de Fransen gelobbyd voor een mild belastingregime voor het bedrijf. De fiscus heeft hiermee 'op illegale wijze de samenwerking met andere belastingautoriteiten ondermijnd', aldus hoogleraar belastingrecht Jan van der Streek in de krant. "Een problematisch beeld."
Andere landen dwarszitten
Het hoofd fiscale zaken van het Europese hoofdkantoor van Uber is blij met de hulp. Als Zweden en het Verenigd Koninkrijk gegevens van Uber-chauffeurs willen van de Nederlandse fiscus, komen die verzoeken onderaan de stapel, mailt de fiscalist in juli 2015.
Ook ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken zijn behulpzaam. De directeur van het Netherlands Foreign Investment Agency is ook betrokken bij het vertragen van het verstrekken van gegevens waar andere landen om vragen, blijkt uit een gespreksverslag.
'Belangrijke strijd'
En als de Franse fiscus wil dat het bedrijf omzet- en winstbelasting gaat betalen in het land vanwege het bijkantoor, wordt daar met hulp van de Nederlandse belastingdienst een stokje voor gestoken. "Dit is een belangrijke strijd die de Nederlanders voor ons moeten bevechten", mailt de Uber-werknemer. Als dit niet was gelukt, dan hadden andere landen het Franse voorbeeld waarschijnlijk gevolgd.