Check het hier

Brandstof iets goedkoper, maar nog wel duurder dan in vakantielanden

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPBrandstof iets goedkoper, maar nog wel duurder dan in vakantielanden
RTL

Je betaalt je nog steeds blauw aan de pomp, maar er gloort hoop voor automobilisten. De brandstofprijzen zijn lichtjes gedaald in de afgelopen weken. Wie met z'n auto op vakantie gaat, kan wel het beste wachten met tanken tot de grens is gepasseerd: in onze buurlanden tank je goedkoper.

Vooropgesteld: de brandstofprijzen staan nog steeds op een zeer hoog niveau in vergelijking met een jaar geleden. Een liter Euro 95 kostte toen gemiddeld net iets minder dan 2 euro, voor een liter diesel betaalde je 1,57. En ja, dat lees je goed. 

Records diesel- en benzineprijs

Een jaar (en de Russische invasie van Oekraïne) verder zijn de prijzen aan de pomp tot recordhoogtes gestegen, blijkt uit data van consumentenorganisatie UnitedConsumers. Begin juni was de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) 2,50 euro. En de dieselprijs piekte in maart op 2,37 euro

2,49 per liter: benzineprijs hikt tegen nieuw record aan
Lees ook

2,49 per liter: benzineprijs hikt tegen nieuw record aan

De laatste weken zijn de brandstofprijzen weer iets aan het dalen. Toch behoren de prijzen hier tot de hoogste in Europa. Maar met de vakantie voor de deur is er wel goed nieuws voor wie met de auto richting Franse meren, Italiaanse dorpjes of Duitse bossen vertrekt.

In de meeste populaire vakantiebestemmingen zijn de brandstofprijzen lager dan in Nederland. Dat blijkt uit data van de ANWB die wekelijks wordt ververst. 

Scandinavië is duur

Benzinerijders zijn alleen in Denemarken, Griekenland, Noorwegen, IJsland en Finland meer kwijt dan in ons land. Voor diesel geldt ongeveer hetzelfde rijtje, met toevoeging van het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. 

In het onderstaande kaartje kun je zien wat de gemiddelde brandstofprijzen in jouw vakantieland zijn. Door op het land te klikken zie je ook de diesel- en lpg-prijs. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Let op: net als in Nederland geldt ook in het buitenland dat er verschillen zijn tussen tanken langs de snelweg en tanken bij een onbemand tankstation in een dorpje.

In Duitsland bijvoorbeeld is het een groot verschil of je bij een zogeheten Raststätte tankt of even de snelweg afgaat naar een Autohof. En in Italië verschilt de prijs zelfs op het tankstation zelf, waarschuwt de ANWB. Je kunt daar namelijk kiezen tussen bediening of zelfservice.

 

Dat de prijzen in ons land iets zijn gezakt, komt door de daling van de olieprijs. Weliswaar wordt de prijs aan de pomp door meer dan alleen de olieprijs bepaald, zoals door accijnzen en belastingen, toch heeft deze effect.

"In de afgelopen weken is de olieprijs flink aan het dalen", vertelt Hans van Cleef, die voor ABN Amro de oliemarkt in de gaten houdt. "Hij was ruim 120 dollar per vat, en is nu al enige tijd onder de 100 dollar."

Bang voor economische dip

De reden voor de daling is dat er angst is ontstaan op financiële markten voor economische rampspoed, vertelt Van Cleef. Als de economie in een dip raakt, hebben bedrijven en consumenten minder brandstof nodig. En dan zal de vraag dalen, en de prijs waarschijnlijk ook. 

Handelaren en beursspeculanten anticiperen nu al op dit scenario, met dalende olieprijzen als gevolg. Of de prijzen nog verder gaan dalen, dat is moeilijk te voorspellen voor Van Cleef. "Rusland wordt steeds verder in de hoek gedreven. Daar creëer je krapte", zegt hij. "Het is leuk als er minder vraag naar olie is, maar als er ook minder aanbod is, dan is het effect van de prijsdaling zo weer weg."

In onderstaande video legt Carien ten Have uit wat de gevolgen zijn van de Europese boycot op Russische olie. 

Lees meer over
United ConsumersANWBShellBrandstofBenzineprijsBenzineDieselOlieprijsOlie