De opvoedkwestie: 'Mijn ex en ik verschillen van mening over de opvoeding'
Hun zoontje was pas één toen Margot en haar toenmalige vriend uit elkaar gingen. Wat betreft de opvoeding zitten de ouders niet op dezelfde lijn. Valt dat op te lossen?
Drie jaar geleden besloten Margot en haar toenmalige partner om apart te gaan wonen. Op zich is haar ex een betrokken vader, maar toch zorgt zijn opvoedstijl nu voor frictie: "Sam is nu vier en ik merk dat hij moeite heeft met de verschillende regels die wij hanteren. Zo mag onze zoon altijd bij mijn ex in bed slapen, maar ik wil dat niet. Dan krijg ik weer heisa als ik hem terugstuur naar zijn eigen bedje. Natuurlijk heb ik geprobeerd om één lijn te trekken met mijn ex, maar hij wuift alles weg en trekt zijn eigen plan. Hoe maak ik het voor mijn zoontje minder verwarrend?"
Omdat kinderen veel houvast halen uit rituelen of vaste afspraken, is het logisch dat Lisa’s zoon telkens weer even moet wennen, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Als een kind na een scheiding op twee verschillende plekken opgroeit bij twee verschillende ouders, dan is dit vaak een extra uitdaging. Ook al heb je algemene afspraken, ieder geeft er toch vaak zijn eigen invulling aan. Loslaten is een van de grootste uitdagingen na een scheiding."
"Zolang jouw ex-partner het samen slapen niet als probleem ervaart, kan het lastig zijn hier concrete veranderingen in aan te brengen. Maar je hoeft niet alles hetzelfde te doen, het belangrijkste is dat je kind weet waar hij bij welke ouder aan toe is. Focus je dus op hoe je voor jouw zoontje meer overzicht kunt creëren."
'Een kind blijft altijd loyaal aan beide ouders.'
Om de situatie minder verwarrend te maken, leg je allereerst uit dat er op elke plek andere afspraken gelden, adviseert orthopedagoog Waanders: "Vaste rituelen en afspraken die bij jou gelden zijn juist voor je kind enorm helpend. Probeer hier dus zoveel mogelijk aan vast te houden. Benoem voor het slapengaan kort de verwachting van de nacht, dus wat er wél gebeurt, zoals badderen, voorlezen en in het eigen bedje slapen."
Ook is het goed om je kind te laten vertellen over de verschillen en hoe hij dit ervaart, maar hou dan je eigen oordeel erbuiten, zegt Waanders: "Een kind blijft altijd loyaal aan beide ouders, het is voor jouw zoon enorm helpend dat hij zijn verhaal kan doen over de dingen die hij lastig of leuk vindt aan de verschillende regels. Luisteren zonder er wat te vinden. Daarnaast zijn er ook voorleesboeken die een mooie manier bieden om dit thema te bespreken, zoals het boek Van alles twee van Martine Delfos."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.