Ivo: 'Ben ik snipverkouden geworden van de airco?'
Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag die je niet snel aan je eigen arts of therapeut durft te stellen. Deze week: Ivo is wekenlang snipverkouden geweest en kwam hier pas vanaf nadat hij een kuur van de dokter had gekregen. Dit alles ontstond nadat hij een paar uur in een auto had gezeten waarin de airconditioning hard stond te blazen. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk?
Ivo (52) weet het bijna zeker: nadat hij vanuit Limburg met een vriend meereed naar de andere kant van het land, is hij vervolgens heel erg verkouden geworden. "Ik voelde me kiplekker toen ik instapte maar toen ik uitstapte had ik meteen al last van mijn keel. Het was een warme dag dus de airco in de auto stond behoorlijk hard waardoor ik het best koud heb gekregen."
"Meteen erna werd ik verkouden en kreeg ik last van pijn in mijn holtes. Pas weken later, nadat ik eindelijk een kuurtje van de huisarts had gekregen, ging de verkoudheid over. Ik weet bijna zeker dat de airco de boosdoener is geweest, al hoor je heel vaak dat dat niet mogelijk is. Hoe zit dat nou?"
"Altijd een leuk discussiepunt, dat elk jaar weer de kop opsteekt", reageert huisarts Marnix van der Leest op de vraag van Ivo. "In principe wordt een verkoudheid door een virus veroorzaakt en niet door de airco. Wel kan de airco zorgen voor geïrriteerde slijmvliezen van de neus, wat een loopneus kan geven of prikkeling van de ogen en luchtwegen. Sommige mensen met astma krijgen bijvoorbeeld sneller klachten van de luchtwegen bij overgang van temperatuur. Maar dan spreek je niet van een virusinfectie. Helemaal uitgesloten is het overigens niet dat de airco een rol kan spelen in het ontstaan van een virale verkoudheid."
Van der Leest legt uit: "Goed ventileren van een ruimte is belangrijk. Ventileren helpt namelijk om de overdracht van luchtweginfecties te beperken. Het is daarbij wel van belang dat de airco op de juiste manier wordt gebruikt en goed onderhouden en schoongehouden wordt."
De huisarts heeft wel een verklaring waarom deze discussie over de reden van een verkoudheid zo hardnekkig is. "Verkoudheden komen zo gigantisch vaak voor dat mensen geneigd zijn om een oorzaak te zoeken. Dat kan gaan over op de tocht gezeten hebben tot de airco. Voor beiden is echter geen hard wetenschappelijk bewijs."
Een discussie die ook regelmatig voorkwam toen het coronavirus veel mensen ziek maakte en de vraag opkwam of we wel veilig met z’n allen op kantoor konden werken. "Ook daar bleek, naast natuurlijk de bekende adviezen, ventilatie belangrijk. Het gaat dan over het echt verversen van binnenlucht door buitenlucht. Dat kan natuurlijk door een raam open te zetten, maar ook door goed werkende ventilatiesystemen", zegt Van der Leest.
Rubriek: Asking for a friend
In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.