De opvoedkwestie

'Mijn zoontje kan zijn babybroertje maar niet accepteren'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Mijn zoontje kan zijn babybroertje maar niet accepteren'
RTL

Ilona had gehoopt dat haar drieënhalf jaar oude zoon blij zou zijn met zijn babybroertje, maar vooralsnog heeft hij moeite om de aandacht te moeten delen. Wat kan ze doen?

Een half jaar geleden kreeg Ilona een tweede zoontje, en haar oudste kan hier maar moeilijk aan wennen: "Als ik de fles geef aan zijn broertje begint Willem altijd op dat moment aandacht te vragen - soms doet hij dan net alsof hij zich pijn heeft gedaan - of als ik bezig ben met een badje of de luier dan doet hij expres iets wat niet mag. Ik probeer echt mijn aandacht te verdelen, maar ik vind dit wel vermoeiend. Hij zou toch zo langzamerhand wel gewend moeten zijn aan de baby?"

'Ik scheld mijn zoontje soms uit'
Lees ook

'Ik scheld mijn zoontje soms uit'

Opvoedcoach Sophia van Splunteren wordt meteen gegrepen door Ilona’s laatste zin: de verwachting dat haar kind er nu wel aan gewend 'zou moeten zijn': "Dit is heel vaak de bottleneck die ons in de greep houdt. Wat als je kind het nog steeds lastig vindt, dat kan toch? Er is geen ultimatum dat je kind gewend moet zijn, een nieuwe broer of zus krijgen is erg ingrijpend, wellicht een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven van jonge kinderen."

"Hoe vervelend het ook kan voelen omdat je zelf graag wilt dat hij de baby accepteert, zal je toch ruimte moeten geven hiervoor. Hoe meer wij willen en verwachten dat een kind het jongere broertje of zusje accepteert, hoe langer de acceptatie kan duren. Juist wanneer we er ruimte voor bieden, kan je kind op zijn eigen tempo wennen."

'Geef aan wanneer je wel beschikbaar bent en aandacht voor hem kan hebben.'

Volgens de opvoedcoach is het gedrag van de oudste zeker niet uitzonderlijk: "Het is moeilijk voor kinderen om de aandacht van hun ouders plots te moeten delen, daarom gaan ze op dit soort momenten juist aandacht vragen – ook al is het negatief. Bied erkenning op die momenten: 'Ik zie dat je het lastig vindt als ik je broertje aan het voeden ben.'"

"Wat helpt is om dan een activiteit voor je peuter klaar te hebben, bijvoorbeeld een verrassingsdoos met leuke speeltjes. Zo wordt dit een leuk moment in plaats van een vervelend moment. Geef ook aan wanneer je wel beschikbaar bent en aandacht voor hem kan hebben. Tot slot: neem tijd voor een-op-een aandacht, die is enorm belangrijk. Al is het maar tien minuten per dag."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingBabyBroer