Vier vragen over het Holleeder-proces

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPVier vragen over het Holleeder-proces
Proces tegen Willem Holleeder

De inhoudelijke behandeling van het proces tegen Willem Holleeder staat op het punt van beginnen. Vanaf maandag 5 februari moet 'de Neus' zich verantwoorden voor zware misdaden. Maar hoe zat het ook alweer?

Waar draait de zaak om?

Het Openbaar Ministerie verdenkt Willem Holleeder van de betrokkenheid bij vijf moorden. Tussen 2003 en 2006 lieten Cor van Hout, Willem Endstra, Kees Houtman, John Mieremet en Thomas van der Bijl het leven. Daar komt nog doodslag op Robert ter Haak bij, hij kwam om het leven toen Van Hout werd geliquideerd. Ook moet Holleeder zich verantwoorden voor poging tot moord op John Mieremet en poging tot doodslag op David Denneboom. Tevens legt het OM deelname aan een criminele organisatie ten laste.

Wie zijn de hoofdrolspelers?

Willem Holleeder

Willem Holleeder is in december 2014 gearresteerd. Hij zit ruim drie jaar in voorlopige hechtenis. Hij slaapt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Als de inhoudelijke behandeling op 5 februari 2018 start zit hij 1150 dagen vast. De crimineel kreeg landelijke bekendheid toen hij in 1983 biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur ontvoerde.

Willem Holleeder bij de rechtbank in 2014© ANP
Willem Holleeder bij de rechtbank in 2014

Getuigen

In het onderzoek hoorde de politie ruim 230 getuigen. Daarnaast kwamen bij de rechter-commissaris nog 56 personen opdagen voor een verhoor. De belangrijkste getuigen in het proces zijn Holleeders zussen, Astrid en Sonja. Ook Sandra den Hartog, destijds een vriendin van Holleeder en tevens de weduwe van de vermoorde Sam Klepper, is getuige. Zij is ervan overtuigd dat ook haar man door Holleeder is omgelegd, maar daarvoor staat hij niet terecht.

Tevens is Peter R. de Vries getuige in het proces. Hij speelde een rol bij het binnenbrengen van ‘de dames’. Mede door hem hebben Astrid, Sonja en Sandra gedetailleerde verklaringen afgelegd bij de politie en later bij de rechter-commissaris. Het OM verdenkt Holleeder ervan dat hij vanuit de cel opdracht zou hebben gegeven voor het omleggen van Peter R. de Vries en zijn zussen. Maar die verdenking staat nog niet officieel in de tenlastelegging van het OM.

Peter R. de Vries onderweg naar de rechtbank© ANP
Peter R. de Vries onderweg naar de rechtbank

Advocaten

Willem Holleeder laat zich bijstaan door Sander Janssen (41) en Robert Malewicz (43). Samen stonden zij ook hoofdverdachte Jesse R. bij in het beruchte Passageproces. Janssen is tevens de advocaat van Staatsliedenbuurt-doelwit Benaouf A. Malewicz kennen we onder andere als de raadsman van webcamafperser Aydin C., verdacht van het afpersen van de Canadese tiener Amanda Todd, die later zelfmoord pleegde, en tientallen andere meisjes. Janssen is gepromoveerd op het fenomeen kroongetuige.

Robert Malewicz (links) en Sander Janssen (rechts)© ANP
Robert Malewicz (links) en Sander Janssen (rechts)

Rechters

Frank Wieland, de vice-president van de Amsterdamse rechtbank, is de voorzitter in de zaak tegen Holleeder. Eerder veroordeelde hij kickbokser Badr Hari tot anderhalf jaar cel voor vijf geweldsmisdrijven.

Rechtbank-voorzitter Frank Wieland kijkt naar Holleeder© ANP
Rechtbank-voorzitter Frank Wieland kijkt naar Holleeder

Officieren van Justitie

Er zijn twee officieren die het woord gaan voeren in de rechtszaak. Dat zijn Lars Stempher en Sabine Tammes. Stempher is een expert op het gebied van georganiseerde misdaad en terrorisme. Zijn collega was eerder actief in het proces rondom de moord op Willem Endstra, waarin drie mannen werden veroordeeld voor de liquidatie.

Sabine Tammes (links) en Lars Stempher (rechts)© ANP
Sabine Tammes (links) en Lars Stempher (rechts)

Hoe gaat proces eruit zien?

In de voorlopige planning van de Vandros-zaak heeft de rechtbank van Amsterdam 55 zittingsdagen ingepland, verspreid over de maanden februari tot en met juli. De meeste zijn in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp, ‘de bunker’. Vier zittingen zijn in de rechtbank aan de Parnassusweg. De rechtbank behandelt de zaak per delict, maar hoe die indeling is, is nog onbekend. Maandag wordt in elk geval afgetrapt met het ondervragen van de verdachte, Willem Holleeder.

Veel hangt af van de verklaringen van de zussen Astrid en Sonja en Holleeders ex Sandra den Hartog. Astrid heeft dubbelspel gespeeld door vertrouwelijke gesprekken met haar broer op te nemen en door te spelen aan justitie.

Ook de verklaringen van kroongetuige Fred Ros, die veroordeeld is voor de moord op Van der Bijl, zijn belangrijk. Ros verklaarde dat de opdracht voor die moord, en die op Houtman, van Holleeder afkomstig waren. En dan is er nog Peter la Serpe. Mede door beide kroongetuigen kregen vier hoofdrolspelers in de Amsterdamse onderwereld levenslang in strafzaak Passage over liquidaties. Onder wie Dino S.. Het gerechtshof noemde hem – naast Holleeder – als opdrachtgever voor de moord op Van der Bijl. En Holleeder ook nog voor de moord op Houtman.

Judas, het zeer succesvolle boek van Astrid Holleeder© ANP
Judas, het zeer succesvolle boek van Astrid Holleeder

Wat hangt Holleeder boven het hoofd?

Holleeder zei tijdens een van de veertien pro forma zittingen dat hij door het gerechtshof in de Passage-zaak eigenlijk al veroordeeld is in de huidige Vandros-zaak. Daarop reageerde voorzitter Frank Wieland dat de rechtbank in Holleeders zaak een eigen oordeel zal vormen.

Hoe dan ook staat hij er niet best voor. De geluidsopnamen van de zussen waarin hij vooral Astrid genadeloos uitkaffert, hebben het beeld van de joviale Jordanese knuffelgangster doen kantelen. Daar zullen zijn advocaten tegenin brengen dat de getuigen weinig betrouwbaar zijn. De zussen mede vanwege hun lange zwijgen en de kroongetuigen omdat hun straffen, in ruil voor hun bekentenissen in de Passage-zaak, werden gehalveerd.

Als de rechtbank van mening is dat ‘de Neus’ schuldig is, en die kans is aanwezig, dan zou het zomaar kunnen zijn dat hij nooit meer ‘buiten’ komt. Wanneer de rechtbank vonnis wijst, is nu nog onbekend.

Peter R. de Vries neemt de zaak nog eens met ons door:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Willem HolleederPeter R. de VriesAstrid HolleederRechtbank AmsterdamRechtspraakRechtszaakMoordzaakLiquidatieAmsterdam