Levensgevaarlijk

Bram van der Vlugt: Bedreiging Sinterklaas weerzinwekkend

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPBram van der Vlugt: Bedreiging Sinterklaas weerzinwekkend
RTL

Bram van der Vlugt is geschrokken van de bedreiging aan het adres van Sinterklaas. Het Openbaar Ministerie onderzoekt een schokkende oproep tot moord van een extreemlinkse activist.

"Het is niet alleen gek, maar ook levensgevaarlijk"

Van der Vlugt, die jarenlang Sinterklaas speelde op de nationale televisie, vindt het nieuws bizar. "Ik kan niet anders dan mijn weerzin uitspreken over deze daden. Het is heel gevaarlijk als mensen dat soort dingen roepen en verspreiden", zegt de acteur tegen RTL Boulevard.

De oud-Sinterklaas reageert vol afschuw op het bericht, waarin gruwelijke details stonden beschreven. "Als je behalve doodwanen ook nog je ideeën illustreert met gruwelijke details, dan is er wel een steekje los. Het is niet alleen gek, maar ook levensgevaarlijk."

Van der Vlugt heeft in zijn periode in de tabberd niet zulke haat ervaren. "In mijn tijd is dat niet gebeurd, dat is ook wel prettig eigenlijk. Er wordt zo ongelofelijk veel vuiligheid verspreid op sociale media, ik ben daar niet zo van."

Onderzoek in volle gang

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak. "We verdenken deze persoon van opruiing. Het gaat dus niet om een onderzoek naar een mogelijke moordaanslag", zegt woordvoerder Ties Kortmann. "We hebben de verdachte medio november aangehouden in zijn woonplaats Utrecht. Hij heeft twee dagen vastgezeten. Wanneer het onderzoek is afgerond zullen we beslissen of we de verdachte gaan vervolgen."

Stefan de Walle, de huidige Sinterklaas, laat via zijn management weten niet te willen reageren.

Lees meer over
Stefan de WalleBram van der VlugtSinterklaasUtrecht