Zussen Holleeder: Wij willen in geheim getuigen

Door Peter R. de Vries··Aangepast:
© Petra UrbanZussen Holleeder: Wij willen in geheim getuigen
Exclusief

De zussen van Willem Holleeder gaan de rechtbank vragen of ze achter gesloten deuren mogen getuigen. Dat laten Astrid en Sonja via Peter R. de Vries aan RTL Boulevard weten.

"Ze vinden dit voor hun eigen veiligheid prettiger"

Maandagochtend start zus Sonja met de getuigenis tegen haar broer. Maar als het aan 'het lievelingszusje' van de crimineel ligt doet ze dat alleen voor de ogen van advocaten, rechters, officieren en haar broer Willem. De zussen voelen zich op die manier vrijer om te verklaren, bevestigen ze desgevraagd. "Als Willem tijdens de inhoudelijke behandeling bepaalde dingen zei, riep dat reacties op. Dat vonden ze best heftig. Ze voelen zich vrijer om achter gesloten deuren te praten, ook omdat ze over andere mensen moeten spreken", legt Peter R. de Vries uit.

Holleeder dreigt met stoppen beantwoorden vragen
Lees ook

Holleeder dreigt met stoppen beantwoorden vragen

Ook de veiligheid spreekt een rol. "Ze vinden dit voor hun eigen veiligheid prettiger. Ook omdat daar minder reactie op komt", gaat Peter R. verder. Astrid en Sonja laten weten dat ze zich neerleggen bij het oordeel van de rechtbank. Ze zullen dus ook in het openbaar verklaren.

Het is opmerkelijk dat de zussen het verzoek doen, want getuigenissen in de rechtszaal zijn openbaar. Alleen in hele bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld als de staatsveiligheid in het geding komt, wijkt de rechter hier vanaf.

"Je bent drie jaar lang met boeken, series en weet ik het allemaal in de media"

Sander Janssen, de advocaat van Willem Holleeder, vindt het verzoek opmerkelijk. Volgens hem wordt het "onder de veiligheidsparaplu geschaard". De raadsman van Sonja en Astrid, Willem Jebbink, heeft volgens Janssen laten weten dat hij het verzoek maandagochtend gaat doen.

"We gaan ons daartegen verzetten", zegt Janssen. "Ik wil niet vooruitlopen, maar ik vind hier wel iets van. Je bent drie jaar lang met boeken, series en weet ik het allemaal in de media. En nu ze gaan verklaren over de kern, willen ze achter gesloten deuren." De advocaat laat weten dat hij zijn pleidooi al klaar heeft.

Belangrijk bewijs

Maandagochtend staat de eerste van drie verhoren van Sonja Holleeder op het programma. De rechtbank en de advocaat van Willem willen de getuigenissen die de dames aflegden bij de rechter-commissaris en de politie toetsen. De verklaringen van Sonja en Astrid zijn belangrijk bewijs voor het Openbaar Ministerie.

Lees meer over
Willem HolleederAstrid HolleederSonja HolleederPeter R. de VriesRechtszaak