Blijven kleven

Jacob Derwig wordt rustig van plakboek

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP Jacob Derwig wordt rustig van plakboek
RTL

Jacob Derwig houdt al zo’n 25 jaar plakboeken bij van zijn carrière. Hij bewaart hierin foto’s, folders en krantenartikelen van toneelstukken en films waar hij in gespeeld heeft. Dat vertelt de acteur, bekend van onder meer Penoza, Klem en Bankier van het Verzet, vrijdag tijdens een interview op NPO Radio 1.

"Ik vind het prettig om herinneringen te bewaren"

“Ik ben een plakboekman”, bekent hij. “Ik speel al ruim twintig jaar. Dan valt er een hoop uit te knippen, geloof me.” Het verzamelen van herinneringen helpt hem tegen de vluchtigheid van het leven. “Zeker een toneelstuk is snel weg als je klaar bent met spelen. Ik vind het prettig om herinneringen te bewaren.”

Jacob Derwig in toneelstuk Revolutionary Road
Lees ook

Jacob Derwig in toneelstuk Revolutionary Road

Daarnaast wordt Derwig rustig van het inplakken. “Het is denk ik een hobby voor me”, legt hij uit. “Ik ben een terugkijker. Dat is een karaktertrek van mij die ik koester.” Dat geldt trouwens ook voor de prijzen die de acteur in zijn leven heeft gewonnen. “We hebben thuis echt een prijzenkastje. Dat mag gezien worden, daar ben ik echt trots op.”

Derwig is op dit moment in de bioscopen te zien in Bankier van het Verzet. Hij speelt samen met Barry Atsma de broers Van Hall die samen een megafraude pleegden en op die manier in de Tweede Wereldoorlog het verzet tegen de nazi’s financierden. Bankier van het Verzet is op dit moment de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen.