Droom komt uit

Typhoon zoekt inspiratie over de grens

Door ANP / RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPTyphoon zoekt inspiratie over de grens
RTL

“Ik ben hier naar toe gegaan om te kijken wat er over is van de droom van Maarten Luther King”, zegt Typhoon in de eerste aflevering van de vierdelige documentaireserie Typhoon in Amerika. De wekelijkse serie begint donderdag om 21.50 uur op NPO 3.

“Ik wil jonge culturele leiders ontmoeten die in zijn naam vechten voor verandering.”

Het is deze maand vijftig jaar geleden dat een sluipschutter een einde maakte aan het leven van de vooraanstaande burgerrechtenstrijder Martin Luther King. Reden voor Typhoon om voor de EO een roadtrip te maken langs de zwarte buurten van de grote steden van Amerika.

Typhoon sluit Live on the Beach af
Lees ook

Typhoon sluit Live on the Beach af

“Wat betekent die welbekende I Have a Dream-speech van Martin Luther King vijftig jaar na zijn dood voor activisten die nu strijden tegen racisme?”, vraagt de Zwolse rapper zich af. “Ik ben op zoek naar inspiratie en ik wil jonge culturele leiders ontmoeten die in zijn naam vechten voor verandering.”

In de eerste aflevering bezoekt de artiest, wiens echte naam Glenn de Randamie luidt, de stad Boston. Zijn voorvader Cornelius Abraham de Randamie komt in Boston terecht als hij vlucht voor slavernij in Suriname. “Mijn voorvader was een strijder”, zegt Typhoon.

De rapper bezoekt een zwarte school in een van de armste wijken van de stad. “Zwarte kinderen hebben er elke dag te maken met de angst van leven of niet leven. Die angst die ken ik niet.”

In Baltimore ontmoet Typhoon de leiders van de beweging BlackLivesMatter die strijden tegen discriminatie en het geweld van de Amerikaanse politie. Hij neemt er zelf deel aan een demonstratie die uit de hand loopt. “Ik vond het wel belangrijk om niet alleen als toeschouwer de rally te bekijken, maar ook mee te doen”, zegt de artiest. “Mensen die hun vrienden en familie kwijtraken, dat is de realiteit van zoveel mensen. Wat iemand ook gedaan heeft, niemand zou geëxecuteerd mogen worden op straat, zomaar gedood worden. Het gaat om de waardigheid van mensen en het recht op een eerlijk proces.”