Songfestival voor vierde keer naar Israël

Door RTL Boulevard/ANP··Aangepast:
Songfestival voor vierde keer naar Israël
Songfestival in Lissabon

Het Eurovisiesongfestival gaat voor de vierde keer naar Israël nu Netta Barzilai het liedjesfestijn heeft gewonnen. Zij kreeg zaterdagavond in Lissabon in totaal 529 punten en liet daarmee haar grootste concurrenten Cyprus en Oostenrijk achter zich.

Netta won met haar ‘kippenlied’ Toy. Het catchy nummer, waarin de 25-jarige zangeres diverse kipgeluiden produceert, was een van de opvallendste inzendingen van dit jaar. Het nummer is geïnspireerd op de #MeToo-discussie.

Israël wint songfestival, Waylon wordt achttiende
Lees ook

Israël wint songfestival, Waylon wordt achttiende

De winst van Netta was al voorspeld door de bookmakers. De laatste dagen hadden de wedkantoren echter een andere favoriet, zangeres Eleni Foureira uit Cyprus. De Cypriotische, die zich duidelijk liet inspireren door Beyoncé, maakte tijdens de repetities indruk met haar nummer Fuego. Ze eindigde uiteindelijk met 436 punten op de tweede plaats.

Oostenrijk werd verrassend derde, met 342 punten. Wat de vakjury’s betrof was Cesár Sampson de winnaar met het nummer Nobody But You. De vakjury’s gaven ook Zweden meer punten dan Israël.

Nederland eindigde met een totaal van 121 punten op de achttiende plaats. Dat is in lijn met wat de bookmakers voorspelden. Vrijdag gokten zij nog op een negentiende plek voor Outlaw In ‘Em. Waylon zelf hoopte op een plek in de top vijf. "We gaan natuurlijk voor de eerste plaats, maar als ik realistisch ben moet een plek in de top-5 zeker lukken”, zei hij zaterdag vlak voor vertrek naar de Altice Arena waar zaterdagavond de finale van het Eurovisiesongfestival plaatsvond.

Netta jubelde vlak nadat ze de bokaal in ontvangst had genomen dat het Eurovisiesongfestival volgend jaar in Jeruzalem plaatsvindt. Of het daadwerkelijk die stad wordt, is nog helemaal niet zeker, ook Tel Aviv is een optie. De laatste twee keer dat Israël het liedjesfestijn organiseerde, reisde iedereen inderdaad af naar Jeruzalem.

In 1999 organiseerde Israël het Eurovisiesongfestival voor het laatst, nadat Dana International het festijn in 1998 won met Diva. Eerder wonnen Gali Atari & Milk and Honey met Hallelujah (1979) en Izhar Cohen & The Alphabeta met A-ba-ni-bi (1978) het Eurovisiesongfestival voor Israël.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws? Download dan nu de RTL Boulevard app!