Astrid valt uit tegen broer Willem Holleeder

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPAstrid valt uit tegen broer Willem Holleeder
Proces tegen Willem Holleeder

De 26ste zittingsdag in de zaak-Holleeder is vanmorgen begonnen met een beslissing over een verzoek van de verdediging. Ook zat Willems zus Astrid weer in de getuigencabine. Zij en haar broer kregen het flink aan de stok deze keer.

"Mijn hele leven is verwoest. Ik heb niets meer"

Holleeders zus Astrid kwam aan het woord over de moord op Van Hout. Maar niet alleen daarover. Astrid zegt dat er nog veel meer is waarover ze kan verklaren, maar dat ze dat niet doet omdat ze het niet kan bewijzen. “Voor u zijn het deze moorden, maar voor mij zijn het er nog veel meer.” Haar broer noemde volgens Astrid nooit namen. “Wij weten over wie het gaat, maar het is heel moeilijk om het op te nemen.” (…) “Ik weet ook dat hij voor de doden praat. Iedereen is dood, dus hij kan zeggen wat hij wil”, zei Astrid.

Willem Holleeder gaat tekeer tegen zus Astrid
Lees ook

Willem Holleeder gaat tekeer tegen zus Astrid

Ze vertelt dat ze zich heeft zitten verbijten tijdens zittingen waar ze zelf niet aanwezig was. “Ik word moe van zijn suggesties dat ik een onbetrouwbaar iemand ben. Daar ben ik een beetje klaar mee. Hij verwoest mijn leven, maar noemt wat ik doe Jordaancabaret.”

Astrid zegt dat volgens haar het Openbaar Ministerie (OM) heel lang getwijfeld heeft aan haar intenties. “Ze zagen me als dat criminele wijf. Omdat ik bij hem hoorde.” Ze zegt dat ze hier niet zit voor het OM of voor de rechtbank. “Ik zit hier omdat ik vind dat het moet.” De getuige geeft aan dat ze zich niet gesteund voelt, veroorzaakt door haar broer, maar ook door het OM.

Parasiet

Volgens haar kon haar broer zomaar overlopen naar de andere kant. Ze noemt hoe Van Hout eens 5 ton won in een loterij, en niets aan Holleeder gaf. “Dan was hij verkankerd. Boos.” Haar zus Sonja had meteen na de eerste aanslag op haar man Cor van Hout “al een akelig gevoel. Vanwege die 5 ton.”

Willem Holleeder noemde zijn zus ‘een fantast’: “Je bent een leugenaar, stakker, parasiet.” Rechter: “De stemming stijgt, maar het peil daalt.” Astrid Holleeder: “Ik laat mij niet afschieten door jouw vriendjes. Ik ga jouw spelletjes niet meespelen. Jij krijgt mij niet op de grond. Ik ken je trucs allemaal, Wim. (…) Jij hebt Cor gedaan, dat heb jij mij verteld ook. Ga maar kapot in de gevangenis omdat je iedereen verraden hebt.”

Ze vervolgt: “Het is fucking mijn eigen broer. Mijn hele leven is verwoest. Ik heb niets meer. Ik zit de hele dag op een bovenverdieping, op een studentenflatje. Dan moet ik dat soort dingen aanhoren. Ja, daar word ik emotioneel van.”

Opheffing hechtenis 

Overigens begon de zitting met een voor Holleeder ongunstige beslissing. Zijn advocaten deden eerder het verzoek om de voorlopige hechtenis voor de moord op zijn voormalige bloedgabber Cor van Hout en doodslag op Robert ter Haak, die naast Van Hout stond, op te heffen. Volgens hen zijn er genoeg andere scenario’s en zouden anderen achter die moorden zitten.

De rechtbank ging daarin niet mee. ‘Geen van deze scenario’s is op dit moment in het licht van het huidige dossier zó aannemelijk, dat daardoor de ernstige bezwaren hun kracht verliezen.’ Overigens zou Holleeder sowieso niet vrijkomen, omdat hij nog van vier andere moorden wordt verdacht.

Lees meer over
Astrid HolleederWillem Holleeder