Openhartig

Astrid Holleeder vertelt emotioneel over haar broer Willem

Door RTL Boulevard/The New Yorker Radio Hour··Aangepast:
© ANPAstrid Holleeder vertelt emotioneel over haar broer Willem
RTL

Astrid Holleeder, de zus van, heeft een openhartig interview gegeven aan The New Yorker. Amerika was onder de indruk van het aangrijpende verhaal over haar leven en het was dagenlang het best gelezen artikel van de site. Nu is ze ook te horen in een podcast van The New Yorker Radio Hour, en het verhaal is indrukwekkend.

“Als ik een jongen was geweest, was ik waarschijnlijk de rechterhand van mijn broer“

Het lijkt een script van een spannende film, maar voor Astrid Holleeder is het de werkelijkheid. Ze leeft nog elke dag in spanning en het gevaar ligt altijd op de loer. Ze woont nooit voor heel lang op dezelfde plek en leeft zo anoniem mogelijk. Daarom is het geluid van haar stem in de podcast ook veranderd, zodat ze onherkenbaar is.

In de opname is onder andere te horen hoe haar jeugd was in de bekende Amsterdamse buurt de Jordaan. In die tijd was de ontvoering van Heineken wereldnieuws, ook aan de keukentafel bij de Holleeders zelf. Terwijl Willem Holleeder Heineken had ontvoerd zat hij met zijn zusje te dineren. Ze had geen idee wat voor gruwelijks er op dat moment in zijn leven afspeelde. Zo zei ze regelmatig: “Wie ontvoert er nou Heineken? Je moet wel gek zijn, hij is een vriend van de koninklijke familie, hij heeft zo veel macht. Je kan hier niet mee weg komen.” Dit zei ze nog in de ontwetendheid dat haar broer achter de grote ontvoering zat.

Amerikaans weekblad sprak 20 uur met Astrid Holleeder
Lees ook

Amerikaans weekblad sprak 20 uur met Astrid Holleeder

Verder beschreef ze de tijd na de ontvoering als erg fijn, relatief gezien dan. Haar alcoholistische vader was niet meer in beeld, ze ging op dure vakanties en het ontbrak haar niet aan luxe. Ook sprak ze over de gelijkenissen die de broer en zus hebben, zoals dat ze beiden ambitieus zijn, maar dat ze ook over dezelfde woede beschikken. "Als ik een jongen was geweest, was ik waarschijnlijk de rechterhand van mijn broer."

Toch komt aan al het moois een eind en besloot ze jaren later, nadat haar broer betrokken was bij meerdere moorden, naar de politie te stappen. Zelf zag ze dit niet als een heldendaad, maar als het verraden van haar broer, zo vertelde ze in haar boek Judas.

Naast Astrid is ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries te horen, hij vertelde over zijn enorme interesse in de ontvoering. Hij was ontzettend geïntrigeerd en wilde graag alle ins en outs weten. Dit heeft hij later allemaal verwerkt in een boek, wat een echte bestseller werd.

Als afsluiter werd er aan Astrid gevraagd wat ze nog tegen Willem zou willen zeggen. Ze moest er even over nadenken, maar antwoordde emotioneel: “Dat ik nog steeds van hem hou.”

De hele podcast is hier te beluisteren. 

Lees meer over
Astrid Holleeder