Royalty

Eén op vijf miljonairs is boer (en meer feiten over de rijkste Nederlanders)

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© ANPEén op vijf miljonairs is boer (en meer feiten over de rijkste Nederlanders)
RTL

Miljonair worden is een droom voor velen. Toch lukt het maar één op de honderd Nederlandse huishoudens om die gedroomde zesde nul te bereiken. En dan is het nog de kunst om ook miljonair te blijven.

In totaal zijn er 112.000 miljonairsgezinnen in Nederland, blijkt uit de meest actuele cijfers uit 2016. Dat is 1,2 procent van alle huishoudens. Volgens de definitie van het CBS moet je een vermogen van minimaal een miljoen euro hebben, waarbij de waarde van het huis en de hypotheekschuld buiten beschouwing worden gelaten.

Jong, steenrijk en onbekend: selfmade miljonairs onder de veertig
Lees ook

Jong, steenrijk en onbekend: selfmade miljonairs onder de veertig

Crisis had weinig vat op miljonairs

Dat is fors meer dan tien jaar daarvoor, toen 72.000 huishoudens miljonair waren. Maar het CBS is wel zo eerlijk om inflatiecorrectie toe te passen. Een miljoen in 2006 heeft immers niet dezelfde waarde als een miljoen tien jaar later. Na correctie is het aantal miljonairs slechts met 0,1 procentpunt gegroeid (van 1,1 procent naar 1,2 procent).

De snelste weg naar een miljoen is ondernemer worden. Ruim de helft van alle miljonairs heeft een eigen zaak of is directeur van een bedrijf. Opvallend: vooral agrariërs boeren goed. Eén op de vijf miljonairs is boer. Bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Een melkveebedrijf is miljonairstechnisch het meest interessant.

Hoogopgeleide mannen

De kans dat de boer een man is, is groot. In miljonairshuishoudens is de kostwinner in acht van de tien gevallen de man des huizes. En hoe rijker, hoe schever die verhouding ligt. Ter vergelijking: in een gemiddeld Nederlands gezin is maar bij twee van de drie gezinnen de man de kostwinner.

Een goede opleiding is ook een essentieel onderdeel van het miljonairsschap. Bijna de helft is hoogopgeleid. 28 procent heeft zelfs op de universiteit gezeten. Onder de gewone stervelingen is dit maar 12 procent.

Miljonairs wonen in Zeeland en het Gooi

Het kersverse lidmaatschap van de miljonairsclub kan, niet geheel verrassend het beste worden aangevraagd in het Gooi. In Laren is bijna 11 procent van de inwoners miljonair. Blaricum volgt met 10 procent. Ook in Bloemendaal (10 procent) en Wassenaar (9 procent) lopen genoeg soortgenoten rond.

Kijken we op provincieniveau, dan is Zeeland dé miljonairsprovincie bij uitstek. 1,9 procent van de huishoudens heeft een banksaldo met minimaal zeven cijfers. De kans om een miljonair in het wild te spotten is het kleinst in Groningen, Flevoland en Limburg.

Hypotheek aflossen

Miljonair worden is leuk. Maar miljonair blijven is lastig. Het CBS verwacht dat een derde van de huidige miljonairs, dat over vijf jaar niet meer is. Inflatie en de vermogensrendementsheffing doen miljonairs namelijk geen goed.

Wat al helemaal funest is voor het miljonairsschap, is aflossen op de hypotheek. Toch is dat fiscaal wel slim. Zo lang de Wet Hillen nog bestaat, is het interessant om een lage hypotheekschuld te hebben op een kapitale villa. Ook wordt de hypotheekrente afgebouwd de komende jaren.

Lees meer over
CBSGeldRijkdom